30. 7. 2007

Kapitola třináctá - Komise pro registraci mudlorozených

„Vida, Mafalda!“ řekla Umbridgeová a dívala se na Hermionu. „Poslal Vás Travers, že?“

„A-ano,“ zakvičela Hermiona.

„Vynikající, jdete mi přesně do rány.“ Pak promluvila k muži v černozlatém. „To řeší náš problém, pane Ministře. Pokud Mafalda zaskočí za zapisovatelku, můžeme začít ihned.“ Nahlédla do svých poznámek. „Dneska deset lidí a jedna z nich je manželka ministerského úředníka! Tedy, tedy… dokonce jsou i tady, na ministerstvu.“ Poté ona i dva kouzelníci, kteří naslouchali jejímu rozhovoru s ministrem, vstoupili do výtahu vedle Hermiony. „Pojedeme přímo dolů, Mafaldo, všechno, co potřebuješ, najdeš v soudní síni. Dobré jitro, Alberte, vy tu nechcete vystoupit?“

„Ale samozřejmě, že chci,“ řekl Harry Runcornovým hlubokým hlasem, vystoupil z výtahu a zlaté mříže za ním zařinčely, když se zavíraly. Podíval se přes rameno a viděl Hermionu, jak má v obličeji znepokojený výraz, po obou stranách vysoké kouzelníky a mašli Umbridgeové v úrovni jejích ramen.

„Co vás sem přivádí, Runcorne?“ zeptal se nový minister kouzel. Jeho dlouhé černí vlasy a bradka byly žíhané stříbrnou barvou a ohromné vystouplé čelo zastiňovalo jeho lesknoucí se oči připomínaly Harrymu kraba vykukujícího zpod skály.

„Potřebuji si promluvit s,“ zaváhal na zlomek sekundy Harry, „Arthurem Weasleym. Zaslechl jsem, že je někde v prvním patře.“

„Ach,“ řekl Plum Thicknesse. „Zkontaktoval se nějak s Nežádoucím?“

„Ne,“ řekl Harry a v krku měl sucho. „Ne, nic takového.“

„No dobrá. Je to jen otázka času,“ řekl Thicknesse. „Podle mého názoru jsou krvezrádci stejně nepřijatelní jako mudlovští šmejdi. Hezký den přeji, Runcorne.“

„I vám, ministře.“

Harry sledoval, jak Thicknesse odchází chodbou, na jejíž podlaze byl tlustý koberec. V tu chvíli, kdy se ministr ztratil z dohledu, vytáhl Harry ze svého černého kabátu neviditelný plášť, přehodil ho přes sebe a vydal se chodbou v opačném směru. Runcorn byl tak vysoký, že se Harry musel shrbit, aby měl skrytá i chodidla.

V žaludku cíti paniku. Jak procházel okolo zářících dřevěných dveří, na každých viděl drobný štítek se jménem a názvem funkce, zdálo se, že moc, složitost a neproniknutelnost ministerstva působí proti nim, takže plán, který celé čtyři týdny pracně splétal s Ronem a Hermionou, se teď zdál úsměvně dětský. Soustředili všechny své síly na způsob, jakým se dostanou nepozorovaně dovnitř. Ani na sekundu přitom nepomysleli, co by se mohlo stát, pokud se budou musest rozdělit. Hermiona se teď nemohla pohnout ze soudního procesu, který nepochybně potrvá celé hodiny. Ron se snažil vykouzlit něco, co, jak si Harry byl jist, bylo nad jeho možnosti a k tomu všemu na tom pravděpodobně závisela svoboda jedné ženy. A on, Harry, bezcílně bloumal po prvním patře, zatímco jeho kořist odjela ve výtahu do podzemí.

Zastavil se, nahnul ke zdi a pokusil se vymyslet, co bude dělat dál. To ticho ho už vytáčelo. V celé té chodbě vyložené fialovým kobercem nikdo nechvátal, nemluvil, bylo to skoro jako kdyby to tam někdo zaklel Ševelissimem.

Její kancelář musí být někde tady nahoře, pomyslel si Harry.

Zdálo se nepravděpodobné, že by si Umbridgeová nechávala v kanceláři šperky, ale na druhou stranu by bylo hloupé neprohledat to tam, neujistit se. Vydal se tedy chodbou dál a za celou cestu potkal jen zamračeného kouzelníka, který mumlal ke svému peru instrukce. Pero před ním poletovalo a zapisovalo jeho slova na drobný kus pergamenu.

Harry zahl na roh, ale celou dobu přitom pozoroval jmenovky na dveřích. Napůli cesty druhou chodbou vešel do širokého prostranství, kde za drobnými stoly ne nepodobnými těm školním seděl v několika řadách tucet kouzelníků a čarodějek. Oproti stolům ve škole byly tyto mnohem lesklejší a nepopsané. Harry se zastavil, aby si to místo pořádně prohlédl, a úplně ho to fascinovalo. Všichni pohybovali rukama naprosto jednotně a od rukou jim na všechny strany odletovaly popsané papíry jako drobní růžoví dráčci. Po chvilce si Harry uvědomil, že zpracování mělo jednotný rytmus, že papíry tvořily stejnou předlohu a o pár sekund později pochopil, že sleduje výrobu letáků – že papíry byly stránky, které, když byly spojeny, složeny a kouzly odeslány dál, odlétly do phledných sloupků za každou čarodějkou či kouzelníkem.

Harry se vplížil dovnitř, přestože pracovníci byli tak zabráni do psaní, že by podle něj těžko zachytili šlépěj, kterou už stihl utlumit koberec. Vytáhl jeden výtisk za mladou čarodějkou. Pod neviditelným plíštěm si jej prohlédl. Jeho růžový obal zdobil zlatý nadpis:

Mudlovští šmejdi

A nebezpečí, které představují pro

mírumilovnou čistokrevnou společnost

Pod nadpisem byl obrázek rudé růže s hloupě se usmívajícím obličejem uprostřed okvětních lístků. Růži obrůstal a škrtil zelený plevel se zuby a zamračeným pohledem. Na letáku nebylo žádné jméno, ale jizvy na Harryho ruce začaly pulzovat ihned, jak si přečetl titulek. Pak se ozvala mladá čarodějka vedle něj a potvrdila jeho podezření, když stále mávaje rukou řekla, „Neví někdo, jestli ta stará baba bude vyslýchat mudlovské šmejdy celý den?“

„Opatrně,“ řekl čaroděj vedle a nervózně se po ní podíval, načež mu jedna stránka sklouzla ze stolu a spadla na podlahu.

„Proč? Má snad teď mimo magického oka i kouzelné uši?“

Čarodějka pohlédla vpřed k zářivým mahagonovým dveřím, které byly přímo proti písařům. I Harry se tam podíval a v tu ránu ho obklopil hněv, jako když se okolo něj omotá had. Tam, kde by na mudlovských dveřích bylo kukátko, skvělo se obrovské kruhové oko s modrou duhovkou – oko, které bylo neskutečně povědomé každému, kdo znal Alastora Moodyho.

Na zlomek sekundy Harry zapomněl, kde je a co tam dělá. Dokonce zapomněl i to, že je neviditelný. Vykročil vpřed ke dveřím, aby si oko prohlédl. Nepohybovalo se. Zíralo slepě a nehybně vzhůru. Pod ním byla jmenovka, na níž stálo:

Dolores Umbridgeová
První náměstkyně ministra

Pod tím se skvěla nová jmenovka s textem:

Vedoucí Komise pro
registraci mudlorozených

Harry se podíval zpět na tucet písařů. Ačkoli byli zabráni do své práce, těžko mohl čekat, že nezaregistrují, když se přímo před nimi otevřou dveře prázdné kanceláře. Proto vytáhl z vnitřní kapsy hábitu podivný objekt s drobnýma mávajícíma nohama a gumově baňatým rohem. Shýbl se k zemi a pod pláštěm vyslal děsivý dělbuch po zemi.

Rozutekl se stranou, skrz nohy čarodějek a kouzelníků. O chvilku později, během které Harry čekal s rukou na klice, se ozval hlasitý výbuch a z rohu se začalo linout velké množství štiplavého kouře. Mladá čarodějka v přední řadě zakřičela. Růžové stránky poletovaly všude; ona i její kolegové vstali a rozhlíželi se okolo sebe po zdroji zmatku. Harry stiskl kliku, vstoupil do kanceláře Umbridgeové a zavřel za sebou.

Věděl, že vstoupil právě včas. Místnost byla zařízená úplně stejně, jako kancelář Umbridgeové v Bradavicích. Všude bylo krajkové čalounění, ubrousky a seschlé květiny. Na zdech visely ty samé ozdobné talíře a na každém z nich bylo křiklavě zabarvené kotě se stuhou, dovádějící a skotačící a ohavně roztomilé. Pracovní stůl obklopovala kroutící se květovaná látka. Za Pošukovým okem bylo teleskopické zařízení, které Umbridgeové umožňovalo špehovat písaře za dveřmi. Harry se podíval skrz a viděl, že jsou ještě všichni u děsivého dělbuchu. Vykroutil teleskop ze dveří, kde vznikla díra, z té vytáhl magické oko a schoval si ho do kapsy. Pak se otočil čelem k místnosti, pozdvihl hůlku a zamumlal, „Accio medailonek.

Nestalo se nic. To ale očekával. Umbridgeová nepochybně věděla všechno o ochranných kouzlech a zaříkadlech. Spěšně se proto vydal k jejímu stolu a jal se otevírat všechny šuplíky. Viděl brky, zápisníky a kouzlolepu. Očarované nůžky na papír, které se stočily jako had a byly poraženy. Malichernou drobnou krajkovanou krabičku plnou náhradních mašlí a spon na vlasy. Ale medailonek tam nikde nebyl.

Za stolem byla archivační skříňka. Harry se rozhodl, že ji prohledá. Podobně jako Filchova archivační skříňka v Bradavicích byla i tahle plná složek a na každé z nich bylo jméno. Když Harry dorazil do spodního šuplíku, uviděl něco, co ho v hledání vyrušilo: Spis pana Weasleyho.

Vytáhl a otevřel ji.


Arthur Weasley

Lustrace původu:

Pozitivní. Čistá krev, ale zastává nepřijatelné promudlovské sklony. Známý též jako člen Fénixova řádu.

Rodina:

Žena (čistokrevná), sedm dětí, dva nejmladší v Bradavicích. Dod.: Nejmladší syn v současnosti v domácím léčení, vážně nemocný. Potvrzeno ministerskými komisaři.

Bezpečnostní status:

SLEDOVÁN. Veškerý pohyb je zaznamenáván. Velká pravděpodobnost kontaktu s Nežádoucím č. 1 (dříve byl s rodinou Weasleyovou dlouhodobě v kontaktu)

„Nežádoucí č. 1,“ zamumlal si Harry pod vousy, když uklízel složku pana Weasleyho a uzavíral šuplík. Tušil, že ví, koho spis zmiňoval, a když se narovnal se a rozhlédl se po kanceláři po dalších skrýších a uviděl na zdi svůj portrét s nápisem „NEŽÁDOUCÍ Č. 1“ přes svou hruď, byl si vším jist. K obrázku byla přišpendlená poznámka s obrázkem koťátka v rohu. Harry přešel přes místnost, aby si ji mohl přečíst, a uviděl, že tam Umbridgeová připsala, „Nutno potrestat.

Rozhněvanější, než kdy předtím, tápal na dně váz a košů plných seschlých květin, ale ani tam medailonek nenašel a po pravdě ho to nepřekvapilo. Naposledy se rozhlédl po kanceláři a v tu chvíli mu poskočilo srdce. Z drobného čtvercového zrcadla, opřeného o knihovničku vedle stolu, na něj zíral Brumbál.

Harry přeběhl místnost a chňapl po zrcadle, ale uvědomil si, že ve chvíli, kdy se jej dotkl, už to nebylo zrcadlo. Brumbál se na něj zadumaně usmíval z přední strany lesklé knihy. Harrymu chvíli trvalo, než zaregistroval kudrlinkově zelené písmo přes Brumbálův klobouk – Lživot Albusem Brumbála – a podobný nápis, i když menší, na jeho hrudi – „sepsala Rita Holoubková, nejprodávanější autorka knihy Armando Dippet: Mistr nebo hlupák?

Harry bezmyšlenkovitě rozevřel knihu a uviděl celostránkovou fotografii dvou náctiletých kluků, jak se oba přehnaně smějí s rukama na ramenou. Brumbál, s vlasy po loket, si nechal narůst drobnou bradku, která připomínala tu, kterou si nechal narůst Krum a kterou Ron tak nesnášel. Chlapec vedle Brumbála, který se hlasitě smál, měl divoký radostný pohled. Jeho zlaté kudrnaté vlasy mu padaly na ramena. Harry přemýšlel, jestli je to mladý Dóže, ale než si stihl přečíst popisek, dveře kanceláře se otevřely.

Kdyby se býval byl Thicknesse nepodíval přes rameno do místnosti písařů, když vcházel, neměl by Harry čas přehodit přes sebe neviditelný plášť. Když už se mu to poveldo, přemýšlel, jestli Thicknesse nezahlédl pohyb, protože na sekundu či dvě zůstal úplně bez hnutí a zmateně zíral na místo, kde se Harry právě ztratil. Možná si pomyslel, že viděl jen Brumbálův škrábající nos na přední straně knihy, kterou Harry narychlo položil na poličku. Thicknesse nakonec došel ke stolu a namířil hůlku na brk, který byl připravený v lahvičce inkoustu. Brk vyskočil a začal psát poznámku Umbridgeové. Velmi pomalu, téměř bez dechu, se Harry vykradl z kanceláře do prostranství vedle kanceláře.

Písaři byli stále ještě seskupeni okolo zbytků děsivého dělbuchu, který ještě slabě troubil a kouřil. Když mladá čarodějka řekla, „vsadila bych se, že se to sem připlížilo z oddělení experimentálních kouzel, jsou tak neopatrní, pamatujete si na tu otrávenou kachnu?“ vyplížil se Harry do chodby.

Spěšně se vydal k výtahům a přemýšlel, co může dělat dál. Bylo velmi nepravděpodobné, že by medailonek byl někde na ministerstvu, a získat informaci o jeho umístění z Umbridgeové bylo nemyslitelné, dokud seděla u soudu. Jejich hlavním cílem teď bylo zmizet z ministerstva, než na ně přijdou, a zkusit to jindy. První věc, kterou musel udělat, bylo najít Rona, a pak se mohou pokusit zapracovat na způsobu, jak vytáhnout Hermionu ze soudní síně.

Když Harrymu přijel výtah, zjistil, že v něm nikdo není. Harry do něj naskočil a když výtah začal sjíždět, svlékl si neviditelný plášť. K jeho obrovské úlevě, když zalomozily mříže ve druhém patře, přistoupil k němu promočený a divoce vypadající Ron.

„B-brýtro,“ zakoktal k Harrymu, když se výtah dal opět do pohybu.

„Rone, to jsem já, Harry!“

„Harry! Páni, zapomněl jsem, jak vypadáš – proč tu s tebou není Hermiona?“

„Musela jet dolů do soudní místnosti s Umbridgeovou, nemohla odmítnout a –“

Ale než mohl Harry dokončit větu, výtah se opět zastavil. Dveře se otevřely a do výtahu vešel pan Weasley s postarší čarodějkou, jejíž blonďaté vlasy byly načechrané tak, že to připomínalo mraveniště.

„… Rozumím tomu, co říkáte, Wakando, ale obávám se, že nemohu jednat s –“

Pan Weasley poté, co zpozoroval Harryho, okamžitě přestal mluvit. Bylo zvláštní vidět, s jakou záští na něj pan Weasley zírá. Dveře výtahu se uzavřely a všichni čtyři se vydali opět dolů.

„Ale, zdravím, Regu,“ řekl pan Weasley, když se otočil po zvuku odkapávající vody z Ronových šatů. „Nemáte tu dnes ženu na výslechu? Ehm – co se vám to stalo? Proč jste tak mokrý?“

„Řešil jsem déšť v Yaxleyho kanceláři,“ řekl Ron. Díval se panu Weasleymu na rameno a Harry cítil, že kdyby si pohlédli do očí, pan Weasley ho určitě pozná. „Nedokázal jsem to vyřešit, takže mě poslali, abych sehnal Bernieho – Pillswortha, myslím –“

„Ano, v poslední době nám prší v mnoha kancelářích,“ řekl pan Weasley. „Zkoušel jste Meterolojinx Recanto? U Bletcheyho to fungovalo.“

„Meterolojinx Recanto?“ zašeptal Ron. „Ne, nezkoušel. Díky, ta—ehm chci říct díky, Arthure.“

Dveře výtahu se rozevřely. Stará čarodějka s mraveništním účesem vystoupila a Ron za ní vyběhl, načež se ztratil z výhledu. Harry ho chtěl následovat, ale do cesty mu vešel Percy Weasley, který vstoupil do výtahu, s nosem zaraženým v materiálech, které si pročítal.

Než se dveře uzavřely, neuvědomil si Percy ani to, že je ve výtahu se svým otcem. Pak zvedl hlavu, uviděl rudého pana Weasleyho a ve chvíli, kdy se znovu výtah otevřel, beze slova vystoupil. Podruhé se Harry pokusil vystoupit, ale tentokrát mu cestu zahradila ruka pana Weasleyho.

„Na slovíčko, Runcorne.“

Dveře výtahu se uzavřely a výtah se vydal za svou cestou do dalšího patra. Pan Weasley mu řekl, „Zaslechl jsem, že jste měl nějakou informaci o Dirku Cresswellovi.“

Harry měl pocit, že vztek pana Weasleyho byl ještě silnější, když viděl Percyho. Řekl si, že jeho nejlepší šance je dělat hloupého.

„Prosím?“ řekl.

„Nepřetvařujte se, Runcorne,“ řekl pan Weasley zuřivě. „Vystopoval jste kouzelníka, který padělal jeho rodokmen, co?“

„Já – a co když ano?“ řekl Harry.

„Dirk Cresswell je desetinásobně poctivější kouzelník, než jste vy,“ řekl pan Weasley tiše, když výtah klouzal do podzemí. „A jestli přežije Azkaban, budete se mu zodpovídat, a to nemluvím o jeho ženě, synech a přátelích –“

„Arthure,“ přerušil ho Harry, „víte, že jste sledován, že?“

„To má být hrozba, Runcorne?“ řekl pan Weasley hlasitě.

„Ne,“ řekl Harry, „to je realita! Sledují každý váš pohyb –“

Dveře výtahu se otevřely. Dorazili do atria. Pan Weasley se na Harryho ostře podíval a vyklouzl z výtahu. Harry tam stál s otřeseným výrazem ve tváři. Přál si, aby se byl vydával za někoho jiného, než za Runcorna… Dveře výtahu se opět zavřely.

Harry vytáhl svůj neviditelný plášť a opět si ho přes sebe přehodil. Byl rozhodnut, že se pokusí Hermionu vysvobodit sám, zatímco Ron bude bojovat s propršenou kanceláří. Když se otevřely dveře, vstoupil do úzké kamenné chodby osvětlené pochodněmi, která byla úplně jiná, než dřevem vykládané a koberci vystlané chodby ve vyšších patrech. Jakmile výtah opět se zařinčením odjel, Harry se mírně zatřásl, když se díval vpřed na vzdálené černé dveře, které byly vchodem na Odbor záhad.

Vyrazil a věděl, že jeho cílem nejsou černé dveře, ale vchod po levé straně, který si z dřívějška pamatoval a za kterým byla řada schodů mířících dolů k soudním místnostem. Když se plazil směrem k nim, probíhaly mu myslí možnosti záchrany. Ještě pořád měl pár děsivých dělbuchů, ale možná by bylo prostě lepší zaklepat na dveře soudní místnosti, vstoupit jako Runcorn a požádat Mafaldu na slovíčko? Samozřejmě, nevěděl, jestli byl Runcorn dostatečně důležitá osoba, aby s ním mohla odejít pryč, a i kdyby to zvládl a ona se nevrátila včas, mohli by je začít hledat dříve, než by se dostali z ministerstva bezpečně ven…

Ztracen ve svých myšlenkách nezaregistroval ihned neobvyklý chlad, který ho obklopoval, jako kdyby scházel do mlhy. S každým schodem bylo chladněji. Právě teď dorazil do místa, kde mu chlad procházel hrdlem a trhal plíce. A pak ucítil ten pocit beznaděje a zoufalství, jak mu prostupuje tělem a rozpíná se v něm…

Mozkomoři, pomyslel si.

A jakmile došel na spodní schod a otočil se doprava, uviděl děsivou scénu. Temný průchod ze soudních místností bklopovaly vysoké postavy s kapucí na hlavě, skrytými obličeji a rozedraným dechem, který byl jediným zvukem v celé chodbě. Zkamenělí mudlorození, kteří sem byli přivedeni k výslechu, seděli schouleně a roztřeseně na tvrdých dřevěných lavičkách. Mnoho z nich si skrývalo obličeje do dlaní, možná šlo o instinktivní pokus ochránit se před nenasytnými ústy mozkomorů. Někteří byli doprovázení rodinami, jiní seděli osamotě. Mozkomoři klouzali před nimi vzhůru a dolů a chlad, beznaděj a zoufalství dopadaly na Harryho jako nějaká kletba…

Bojuj, řekl sám sobě, ale věděl, že nemůže vyčarovat Patrona, aniž by se okamžitě prozradil. A tak se přesunul tak tiše, jak jen dokázal, a s každým krokem, který udělal, cítil, jak mu hlavu napadá otupělost. Ale přinutil se myslet na Hermionu a Rona, kteří ho potřebovali.

Pohyb mezi ohromnými černými postavami byl hrozný. Obličeje bez očí skryté v kapucích se na něj obracely, když procházel okolo, byl si jist, že jej cítí, že cítí, možná, přítomnost člověka, který ještě nepřišel o všechnu naději a sílu.

A pak, náhle a otřesně mezi tím vším chladným tichem, se rozlétly jedny z podzemních dveří na levé straně chodby a zevnitř se ozýval křik.

„Ne, ne, mám částečně kouzelnickou krev, mám částečně kouzelnickou krev, přísahám! Můj otec byl kouzelník, byl, dohledejte si ho, Arkie Alderton, je to známý návrhář košťat, dohledejte si ho, podívám vám – dejte ze mě ty pracky pryč, dejte je pryč –“

„Dávám vám poslední varování,“ řekl jemný hlásek Umbridgeové, kouzelně zesílený, takže zněl hlasitě přes zoufalé výkřiky neznámého muže. „Pokud se budete vzpírat, dostanete Mozkomorův polibek.“

Mužův křik ztichl, ale chodbou bylo stále slyšet štkaní.

„Odveďte ho,“ řekla Umbridgeová.

Ve dveřích ze soudní síně se objevili dva mozkomorové a ve svých hnijících strupovitých rukou drželi kouzelníka, který omdléval. Odpluli s n ím dolů chodbou a ztratili se v temnotě, kterou za sebou zanechávali.

„Další – Marie Cattermolová,“ zavolala Umbridgeová.

Drobná žena vstala. Třásla se od hlavy až k patě. Tmavé vlasy měla smotané do drdolu, oblečená byla v dlouhých prostých šatech. Její obličej byl úplně bledý. Když procházela okolo mozkomorů, spatřil Harry, jak se rozklepala.

Jak se dveře začaly zavírat, instiktivně, bez jakéhokoli plánu, protože mu přišlo nepřístojné sledovat ji, jak vchází do podzemí sama, vklouzl do soudní místnosti za ní.

Nebyla to místnost podobná té, ve které byl kdysi sám vyslýchán za neoprávněné použití kouzel. Tato byla mnohem menší, ačkoli stejně vysoký strop mohl v člověku vyvolat pocit, že je na dně velmi hluboké studny.

Uvnitř byli další mozkomorové a chladná atmosféra, kterou tvořili, se nesla celou místností. Stáli jako bezhlavá stráž v nejvzdálenější rozích od vysoké vyvýšené tribuny. Na té za zábradlím seděla Umbridgová s Yaxleym po jedné straně a Hermionou, tichou podobně, jako paní Cattermolová, na straně druhé. Na spodní části tribuny slídila vzhůru a dolů jasně stříbrná dlouhosrstá kočka a Harry si uvědomil, že je tu proto, aby ochránila žalobce před beznadějí, vycházející mozkomorů. Tu měli cítit jen obžalovaní, ne žalobci.

„Posaďte se,“ řekla Umbridgeová svým jemným něžným hláskem.

Paní Cattermolová doklopýtala do jediného křesla uprostřed podlahy, před vyvýšenou tribunou. Ve chvíli, kdy se posadila, zachrastily řetězy z ramene křesla a přichytily ji.

„Jste Marie Alžběta Cattermolová?“ zeptala se Umbridgeová.

Paní Cattermolová krátce roztřeseně přikývla.

„Jste vdaná za Reginalda Cattermola z Odboru kouzelnické údržby?“

Paní Cattermolová propukla v pláč.

„Nevím, kde je, měl tu být se mnou!“

Umbridgová ji ignorovala.

„Jste matkou Maisie, Ellie a Alfréda Cattermola?“

Paní Cattermolová vzlykala čím dál hlasitěji.

„Bojí se, myslí, že už se nevrátím domů –“

„Toho nás ušetřete,“ vyprskl Yaxley. „Haranti mudlovských šmejdů si nezaslouží naši symaptii.“

Vzlykání paní Cattermolové vhodně maskovalo Harryho kroky, když velmi opatrně kráčel ke schodům, které vedly na vyvýšenou tribunu. Ve chvíli, kdy prošel k místu, kde hlídala kočka-patron, ucítil změnu teploty. Bylo tu tepleji a pohodlněji. Byl si jist, že tento patron patří Umbridgeové a že vzrušeně září, protože právě ona tu byla ve své kůži, tady, kde dbala na dodržování pokřivených zákonů, které sama pomohla sepsat. Pomalu a velmi opatrně si prorazil cestu po tribuně okolo Umbridgeové, Yaxleyho a Hermiony, vedle které se posadil. Obával se, že si Hermiona poposkočí. Uvažoval o kouzlu Ševelissimo, které by vyslal k Umbridgeové a Yaxleymu, ale dokonce i zamumlání by mohlo Hermionu rozrušit. Pak Umbridgová zvýšila hlas a mluvila na paní Cattermolovou a tak Harry využil šanci.

„Jsem za tebou,“ zašeptal Hermioně do ucha.

Přesně jak čekal, vyskočila tak vehementně, že téměř převrátila lahvičku inkoustu, kterým měla zapisovat výslech, ale jak Umbridgeová, tak Yaxley, se soustředili na paní Cattermolovou a toto nepostřehli.

„Když jste dnes přišla na ministerstvo, paní Cattermolová, odevzdala jste svou hůlku,“ říkala Umbridgeová. „Osm a třičtvrtě palců dlouhá, z třešňového dřeva a jádrem z vlasu jednorožce. Říká vám něco ten popis?“

Paní Cattermolová přikývla a kapesníčkem si sušila oči.

„Mohla byste nám prosím říct, od které čarodějky či kouzelníka jste získala dotyčnou hůlku?“

„Z-získala?“ zavzlykala paní Cattermolová. „N-nezískala jsem ji od nikoho. K-koupila jsem si ji, když mi bylo jedenáct let. O-o-ona si mě vybrala sama.“

Brečela hlasitěji, než na začátku.

Umbridgová se zasmála jemným dívčím smíchem, při kterém na ni chtěl Harry zaútočit. Naklonila se vpřed přes stolek, aby si lépe prohlédla svou oběť, a něco zlatého se pohnulo s ní a kývalo se. Medailonek.

Hermiona jej zahlédla. Mírně vykřikla, ale Umbridgeová a Yaxley, stále soustředěni na svou oběť, slepě ignorovali všechno ostatní.

„Ne,“ řekla Umbridgeová, „ne, já si nemyslím, že to tak bylo, paní Cattermolová. Hůlky si volí jen kouzelníky a čarodějky. Vy nejste čarodějka. Mám tu před sebou vaše odpovědi na dotazník, který vám byl zaslán – Mafaldo, podejte mi je.“

Umbridgeová nastavila ruku. Vypadala v tu chvíli tak ropuchovitě, že byl Harry překvapen, že nevidí blány mezi jejími obtloustlými prsty. Hermioniny ruce se třásly šokem. Probírala se sloupkem dokumentů, které byly narovnány na židli vedle ní. Nakonec vytáhla svazek pergamenů se jménem paní Cattermolové.

„To je pěkné, Dolores,“ řekla a ukázala na lesknoucí se přívěsek v záhybech její blůzky.

„Co?“ vyprskla Umbridgová a podívala se níž. „Ach ano – staré rodinné dědictví,“ řekla a pohladila medailonek, který jí ležel na prsou. „To S znamená Selwyn… Jsem příbuzná se Selwynovými… Vlastně, je jen velmi málo čistokrevných rodin, se kterými nejsem příbuzná. Což mě mrzí…“ pokračovala hlasitě a šlehala pohledem po dotazníku paní Cattermolové, „to samé ale nemohu říct o vás. ‚Profese rodičů: zelináři‘.“

Yaxley se výsměšně zařehtal. Pod ním stříbrná kočka stále přecházela dolů a vzhůru a mozkomoři pořád stáli v rozích.

Byla to právě lež Umbridgeové, která Harrymu do hlavy nahrnula krev a zastřela smysl pro obezřetnost – že medailonek, který přijala jako úplatek od prachsprostého kriminálníka, používala jako důkaz vlastní čistoty krve. Pozvedl hůlku, ani se nenamáhal skrýt ji pod neviditelným pláštěm, a zvolal, „Mdloby na tebe!“

Objevil se záblesk červeného světla. Umbridgeová se složila a její čelo trefilo roh zábradlí. Dokumenty paní Cattermolové jí sjely z klína na zem a stříbrná kočka pod tribunou se vytratila. Všechny ochromil chladný vzduch jako přicházející vítr. Yaxley, kterého to všechno zmátlo, se ohlédl po zdroji těch problémů a uviděl, jak na něj míří Harryho ruka bez těla. Pokusil se vytáhnout svou vlastní hůlku, ale pozdě. „Mdloby na tebe!“

Yaxley se skácel k zemi a ležel tam stočený do klubíčka.

„Harry!“

„Hermiono, jestli si myslíš, že tu budu jen tak sedět a nechám ji předstírat –“

„Harry, paní Cattermolová!“

Harry se otočil a odhodil neviditelný plášť. Pod nimi se mozkomorové vydali z rohů. Klouzali dolů k židli, ke které byla řetězy připoutaná paní Cattermolová. Ať už to bylo proto, že se ztratil patron Umbridgeové, či proto, že jejich pánové nebyli při vědomí, zdálo se, že zahodili veškerou sebekázeň. Paní Cattermolová hrozivě vykřikla strachy, když temná šupinatá ruka uchopila její bradu a zvrátila její obličej vzad.

EXPECTO PATRONUM!“

Stříbrný jelen vylétl z konce Harryho hůlky a vyskočil směrem k mozkomorům. Odhodilo je to zpět a udrželo opět vzadu. Jelenovo světlo, mnohem silnější a hřejivější, než ochrana od té kočky, vyplnilo celé podzemí, jak pobíhal po celé místnosti.

„Vezmi ten viteál,“ řekl Harry Hermioně.

Seběhl zpět dolů po schodech, přehodil si neviditelný plášť na záda a přišel k paní Cattermolové.

„Vy?“ zašeptala a zírala mu do obličeje. „Ale – ale Reg říkal, že to právě vy jste komisi dal tip, aby mě vyslechla!“

„Opravdu?“ zamumlal Harry a zatahal za řetězy, které svazovaly její ruce, „pak jsem tedy změnil mínění. Diffindo!“ Nestalo se nic. „Hermiono, jak se zbavím těch řetězů?“

„Počkej, něco tu zkouším –“

„Hermiono, jsme obklíčeni mozkomory!“

„To vím, Harry, ale jestli se probere a medailonek bude pryč – musím ho okopírovat – Geminio! Tak… To by ji mělo oblafnout…“

Hermiona seběhla po schodech dolů.

„Tak uvidíme… Relashio!“

Řetězy zacinkaly a zajely zpět do ramen křesla. Paní Cattermolová vypadala ještě vystrašeněji, než obvykle.

„Nerozumím,“ šeptala.

„Musíte s námi odejít,“ řekl Harry a zvedl ji na nohy. „Jděte domů, seberte děti a ztraťte se, zmizte ze země, pokud budete muset. Schovejte se a utečte. Viděla jste, jak to tu chodí, tady vás žádný spravedlivý proces nečeká.“

„Harry,“ řekla Hermiona, „jak se odsud dostaneme se všemi těmi mozkomory za dveřmi?“

„Použijeme patrony,“ řekl Harry a namířil hůlku na toho svého. Jelen zpomalil a procházel se po místnosti, stále jasně zářil a zamířil si to ke dveřím. „Tolik, kolik jich dáme dohromady. Vyvolej svého, Hermiono.“

Expec – Expecto patronum,“ řekla Hermiona, ale nestalo se nic.

„Je to jediné zaklínadlo, se kterým kdy měla problémy,“ řekl Harry úplně zmatené paní Cattermolové. „Naneštěstí. Pojď, Hermiono…“

Expecto patronum!

Stříbrná vydra vyklouzla Hermioně z hůlky a plavala elegantně vzduchem k jelenovi.

„Pojďme,“ řekl Harry a vedl Hermionu a paní Cattermolovou ke dveřím. Když patronové vyklouzli z podzemí, lidé, čekající na svůj proces, vykřikli šokem. Harry se podíval okolo sebe. Po obou stranách dveří padali mozkomorové k zemi, rozplývali se v temnotě před stříbrnými stvořeními.

„Bylo rozhodnuto, že máte všichni jít domů a skrýt své rodiny,“ řekl Harry zbývajícím mudlorozeným, kteří byli oslněni světlem patronů a stále mírně přikrčeni. „Ztraťte se v zahraničí, pokud budete muset. Jen se dostaňte z dosahu ministerstva. To je – ehm – nový oficiální postoj. Teď, pokud budete ochotni následovat patrony, dostanete se z atria.“

Aniž by si jich někdo všiml, vyšli kamenné schody, ale když se přiblížili k výtahům, začal mít Harry zlé tušení. Kdyby se objevili v atriu se stříbrným jelenem, vydrou poletující okolo, a dvaceti lidmi, z toho polovina z nich jsou obžalovaní mudlorození, věděl, že by vzbudili nechtěnou pozornost. Zrovna když se mu tato myšlenka proháněla hlavou, zařinčel před nimi výtah.

„Regu!“ zakřičela paní Cattermolová a vrhla se do Ronova náručí. „Runcorn mě pustil, zaútočil na Umbridgeovou a Yaxleyho a řekl nám všem, abychom se ztratili ze země. Myslím, že bychom to raději měli udělat, Regu, opravdu, pospěšme si domů, veměme děti a – proč jsi tak mokrý?“

„Voda,“ zamumlal Ron a vymotal se z objetí. „Harry, vědí, že tu jsou vetřelci, říkali něco o díře ve dveřích kanceláře Umbridgeové. Hádám, že máme pět minut, jestli –“

Hermionin patron se vytratil s hlasitým třesknutím. Otočila se na Harryho a v obličeji měla strach ze zajetí na ministerstvu.

„Harry, jestli jsme v pasti –“

„Nebudeme, pokud budeme dost rychlí,“ řekl Harry. Promluvil k tiché skupině vzadu, která na ně civěla, „Kdo z vás tu má hůlku?“

Zvedla se asi polovina rukou.

„Dobrá, takže vy všichni, kdo nemáte hůlky, připojte se k někomu, kdo je má. Musíme být rychlí, než nás zastaví. Pojďte.“

Vešli se do dvou výtahů. Harryho patron strážil mezi zlatými mřížemi, když se zavíraly a výtahy se daly do pohybu.

„Osmé patro,“ řekl chladný hlas čarodějky. „Atrium.“

Harry věděl okamžitě, že mají problém. Atrium byl plný lidí, kteří se pohybovali od krbu ke krbu a pečetili je.

„Harry!“ vyjekla Hermiona. „Co budeme –?“

„Přestaň!“ zahřměl Harry a mocný Runcornův hlas se rozlehl po atriu. Čarodějové, kteří pečetili krby, ztuhli. „Pojďte za mnou,“ zašeptal skupince vystrašených mudlorozených, kteří se přesouvali v hloučku za Ronem a Hermionou.

„Co se děje, Alberte?“ řekl holohlavý čaroděj, který o něco dříve vyklouzl ze stejného krbu, jako Harry. Vypadal nervózně.

„Tahle cháska musí zmizet dříve, než zapečetíte východy,“ řekl Harry vší silou, kterou dokázal shromáždit.

Skupinka kouzelníků před ním se podívala z jednoho na druhého.

„Řekli nám, abychom zapečetili všechny východy a nenechali nikoho –“

Chcete mi snad odmlouvat?“ zabouřil Harry. „Chcete snad, abych se podíval na váš rodokmen, jako jsem to udělal s Dirkem Cresswellem?“

„Omlouvám se!“ zalapal po dechu holohlavý kouzelník a odstoupil. „Nechtěl jsem tím nic naznačit, Alberte, ale myslel jsem… Myslel jsem si, že jsou tu u výslechu a…“

„Mají čistou krev,“ řekl Harry a jeho hluboký hlas se nesl působivě halou. „Čistší, než mnohých z vás, odvážím se říct. Tak jděte,“ rozmáchl se k mudlorozeným, kteří se rozutekli do krbů a začali se v párech ztrácet. Ministerští úředníci poodstupovali, někteří vypadali zmateně, jiní vystrašeně a bázlivě. Pak se ozvalo jen:

„Marie!“

Paní Cattermolová se ohlédla přes rameno. Skutečný Reg Cattermole, který už nezvracel, ale byl stále bledý a unavený, právě vyklouzl z výtahu.

„R-Regu?“

Dívala se střídavě ze svého manžela na Rna, který hlasitě zaklel.

Holohlavý kouzelník zalapal po dechu, směšně se díval z jedhoho Rega Cattermola na druhého.

„Hej – co se to tu děje? Co to má znamenat?“

„Zapečeťte východy! Zapečeťte je!“

Yaxley vyběhl z jiného výtahu a vybíhal ke skupince u krbů, ve kterých se teď ztratili všichni mudlorození, kromě paní Cattermolové. Když holohlavý kouzelník zvedl svou hůlku, Harry napřáhl svou ohromnou pěst, uhodil jej a poslal jej k zemi.

„Pomáhá mudlorozeným utéct, Yaxley!“ zakřičel Harry.

Kolegové holohlavého kouzelníka se seběhli, čehož využil Ron, chytil paní Cattermolovou, odtáhl ji do nezapečetěného krbu a pak se oba ztratili.

Yaxley se díval z Harryho na sraženého kouzelníka, zatímco skutečný Reg Cattermole zakřičel, „Má žena! Kdo byl ten s mou ženou? Co se to tady děje?“

Harry viděl, jak se Yaxleyho hlava otočila, a zahlédl v jeho brutálním obličeji náznak pochopení pravdy.

„Pospěš!“ zakřičel Harry na Hermionu, chytil ji za ruku a společně vběhli do krbu. Těsně ho přitom minula Yaxleyho kletba. Na několik sekund se roztočili a pak je vychrstla toaleta do kabinky. Harry proletěl otevřenými dveřmi. Ron tam stál u umyvadel a stále zápasil s paní Cattermolovou.

„Regu, nerozumím –“

„Kašlete na to, nejsem váš manžel, musíte jít domů!“

Z kabinky za nimi se ozval hluk. Harry se otočil a uviděl, že se právě objevil Yaxley.

„Padáme!“ zakřičel Harry. Chytil Hermionu za ruku a Rona za paži a vyběhl na schody.

V tu chvíli je pohltila temnota spolu s pocitem stlačených rukou, ale něco v tom nesedělo. Hermionina ruka vyklouzávala z jeho sevření…

Přemýšlel, jestli se udusí, nemohl dýchat, neviděl, jediné pevné věci na světě byly Ronovy a Hermioniny prsty, které mu pomalu klouzaly z ruky…

A když uviděl dveře čísla dvanáct na Grimmauldově náměstí s klepátkem ve tvaru hada, ale ještě dříve, než se mohl nadechnout, ozval se výkřik a objevil záblesk purpurového světla. Hermionina ruka byla náhle u jeho a okolo něj se opět setmělo.

379 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

slava, uz jsem myslel, ze se nedockam, diky

HP7 CZ řekl(a)...

Vzhledem k rychlosti, v jaké tahle kapitola vznikala, tam bude asi dost překlepů. Pokud něco najdete, platí to, co obvykle -- sem s nimi ;-)

Opravovat je ale budu až ráno. Jdu do postele, za pět a půl hodiny vstávám...

Dobrou všem :)

PS: Kdybych tu kapitolu nezvládal dopřeložit, tak to napíšu a nenechám vás čekat :-)

Laris řekl(a)...

Díkes moc... už jsme mysleli že jsi usnul... a popravdě bych se ani nedivila..

Anonymní řekl(a)...

konecne diki ti velka sedmo!:D

Anonymní řekl(a)...

Oh, diky Velky Hacko, Pecko, Sedmicko, Mezero, Cecko a Zetko :D

Anonymní řekl(a)...

Dekuju, dekuju dekuju... uz sem se bala ze z vecenicku bude ranicek a ze v tramvaji budu muset cist sripta do skoly no fujjj hrozna predstava

Anonymní řekl(a)...

Děkuji.
I já se přidám ke škarohlídům
"Nežádoucí č. 1,“ zamumlal si Harry pod vousy, když uklízel složku pana Weasleyho a uzavíral šuplík. Tušil, že ví, koho spis zmiňoval, a když se narovnal se a rozhlédl se po kanceláři" Je tam "se" navíc

Anonymní řekl(a)...

kuaaaa diky moc :)))uz sem myslel ze se nedockam

Čiko řekl(a)...

Vzbudil jsem se akorát včas.No tomu se říká očko:o)

Anonymní řekl(a)...

Vždycky v tom nejnapínavějším to musí přestat.Ach jo:-(

V.A. řekl(a)...

Skvělý, díky, díky moc, Sedmičko =)
Osobně se mi sedmej díl Pottera líbí zatím rozhodně víc než šestka, aspoň se tam pořád něco děje =)
Ještě jednou tedy VELKÉ DÍKY a dobrou noc všem, kteří čekali a dočkali se =)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Radku,

tak dneska se to trošku protáhlo, tak jen stručně, co mi brnklo do očí na první pohled (čárky a překlepy přehlížím):

viděl Hermionu, jak má v obličeji znepokojený výraz, po obou stranách vysoké kouzelníky a mašli Umbridgeové v úrovni jejích ramen - jestli má Hermiona tu mašli v úrovni svých ramen, tak jedině SVÝCH

...ohromné vystouplé čelo zastiňovalo jeho lesknoucí se oči připomínaly Harrymu kraba vykukujícího zpod skály - ohromné vystouplé čelo mu zastiňovalo oči, které Harrymu připomínaly kraba (je-li to smyslem, nemám originál)

Hermiona se teď nemohla pohnout ze soudního procesu - není lepší hnout?

Zastavil se, nahnul ke zdi - opřel se o zeď?

kouzelníka, který mumlal ke svému peru instrukce - kouzelníka, který mumlal instrukce svému peru

zahl - zahnul

odlétly do phledných sloupků za každou čarodějkou - vytvářely úhledné sloupky?

byli tak zabráni do psaní, že by podle něj těžko zachytili šlépěj, kterou už stihl utlumit koberec. (to se mi zdá trochu mimo styl, nešlo by těžko uslyšeli kroky, které už stihnul utlimit koberec?)

Očarované nůžky na papír, které se stočily jako had a byly poraženy. - tak tomu fakt nerozumím.

Malichernou drobnou krajkovanou krabičku - krabička asi není malicherná? není třeba titěrná?

protože mu přišlo nepřístojné sledovat ji, jak vchází do podzemí sama, vklouzl do soudní místnosti za ní - tady bych dala nepřístojné dívat se, jak vchází.. protože sledovat má v sobě i tu akci, jako by už šel za ní a sledoval ji..


když temná šupinatá ruka uchopila její bradu a zvrátila její obličej vzad - a zvrátila jí obličej vzad


vyplnilo celé podzemí, jak pobíhal po celé místnost - 2x celé.

Hádám, že máme pět minut, jestli –“
nebu lepší Hádám, že máme pět minut, než–“?

Atrium byl plný lidí - bylo plné lidí, atrium je střední rod

Dobrou, Lenča

Anonymní řekl(a)...

Cool překlad borče :) Bylo to dost rychlý já si tu tak čtu čtu čtu a najednou další kapitola :))) Jen tak dál.

Anonymní řekl(a)...

Ó díky. Teda sem napnutá jek struna sem zvědavá jak to bude pokračovat, ale to se bohužel dozvím až v úterý dopoledne. Ještě jednou dík a dobrou všem.

Anonymní řekl(a)...

Diiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiikyyyyyyyy!!!!!!!!!!! A překlepy mi vůbec neva, hlavně, že je to tu!!!!! Diiiiiky!

Anonymní řekl(a)...

Wow, diky ti..
Zrovna takovej napinavej konec, kdyz zitra na tyden odjizdim.. skvely :) :(

Anonymní řekl(a)...

ted jsem se vrátila z dovolený a takovej dárek mě tu čeká =D jinak, ta 13 kapitola přišla přesně na čas, když jsem četla 12, tak se objevila =DD

Anonymní řekl(a)...

Konečně. Díky!!!

phonzik řekl(a)...

Skvělé, těch překlepů tam bylo výjmečně mnoho, ale to je to přehlídnu, protoža tahle kapitola byla vážně skvělá :-) ... teď jen jak zabiju čas do další kapitoly ? :-D ... asi se půjdu prospat. Nashledanou opět kolem půlnoci :-)

Anonymní řekl(a)...

tak po tomhle konci jsem MUSEL zalistovat na ted nedomrly preklad fenixova radu abych zjistil co se s nima stalo :)

Anonymní řekl(a)...

ten nedomrly

Anonymní řekl(a)...

...jsem chtel rict

Anonymní řekl(a)...

2 HP7:Zdarec!! moc tě obdivuju za to, co děláš. hodně lidí se mi směje, že to tu čtu. orý že to je podfuk. podle mě to ale není pravda. tvoje verze se mi líbí dokonce i víc než překlady Medka. četl jsem dneska celý večer a na tvé stránce už nebylo co číst, tak jsem byl jednu kapitolu očouhnout u Fénix týmu. Mají tam nějaké nepřesnosti a každopádně tvoje slova jsou lepší. (místo tvého mudlorození používají mudlovských narozených) tedka jdu už spát, at mám sůlu na zitra. stejně to vidim, že zkysnu zas celý den u kompu. zdarec a jen tak dál;o)

Anonymní řekl(a)...

jen me tak napadlo kdyz uz tu vzdycky cekame na tvuj preklad, co kdybys tady vzdycky dal treba to co do te chvile budes mit prelozeny a pak zase pokracoval v prekladu? nez my si to tam doctem tak uz bude preklad kapitoly kompletni. moc prace navic to neni a alespon bychom tu neusinali.. takhle tu nekdo odchazi spat 5 minut predtim nez to zverejnis.. chapes me?

Anonymní řekl(a)...

Je to úplně úúúžasný a krásně se to čte. Myslím, že poslední kapitoly knihy budou už ouplně v kategorii profi - Radek se vylepšuje i stylisticky. Díky moc.

Anonymní řekl(a)...

Uff uff, to je nervák!

Jeho dlouhé černí vlasy - černé

Potřebuji si promluvit s,“ zaváhal na zlomek sekundy Harry, „Arthurem.. tady bych spojku "s" dala až do té druhé části přímé řeči

plán se teď zdál úsměvně dětský možná spíš "dětinský"

Pod neviditelným plíštěm si jej - pláštěm

kouzelníka, který padělal jeho rodokmen - svůj rodokmen

bklopovaly vysoké postavy - chybí o-

seděli osamotě rozdělit ( o samotě)

symaptii přehozená písmenka

ruce se třásly šokem - netřásly se spíš hrůzou??

ještě vystrašeněji, než obvykle oblíbená chybka s čárkou před než, které přitom neuvozuje vedlejší větu. Tady máš fakt češtinářskou mezerku.

vyklouzl ze stejného krbu, jako Harry - obdobný druh chyby, před jako je čárka navíc, platí zhruba totéž co pro "než"

na Rna chybí -o-

Díy a vydržať !!

Anonymní řekl(a)...

Jeho dlouhé černí vlasy...
stoly ne nepodobnými těm školním...
odlétly do phledných sloupků...
musest rozdělit...
jádrem z vlasu jednorožce...
Atrium byl plný lidí...
manžela na Rna...

A je to vsjo :o)

Anonymní řekl(a)...

Možná spíš jádro ze žíně jednorožce

MaJJ řekl(a)...

sqělé! pořádně se ještě vyspi a pak honem na další :)

HP7 CZ řekl(a)...

Já už jsem dlouho vzhůru :)

Anonymní řekl(a)...

ke kometari od adolfka a tem, co navrhuji pripojeni k fenix tymu :

1. Uverejnovani po kouskach je BLBOST a znamena to ZNEKVALITNENI prekladu!! To mate u Fenixe, tam to nicemu nevadi, protoze stejne nemaji zadnou zpetnou vazbu = nevraceji se k jiz prelozenym vetam, aby pozmenili jejich nespravne vyzneni, nereagujou na navrzene opravy v komentarich (vyjma nekolika malo pripadu). Proste to sypou jako na bezicim pasu. Velkovyrobna. Doufam, ze Radek uverejnovani polotovaru nepripusti.

2. Pripojovat Radka k Fenix tymu je BLBOST!!!! Pro nedockavce je tu Fenix a s nim souperici blog na cze.blogspot.com, tady je KVALITA, o kterou napriklad ja neminim v zadnem pripade prijit!!! U Fenixu je MOC poznat rozdil v kvalite prekladu jednotlivych kapitol. Nektere jsou vylozene zmatecne, takze je lepsi precist original, nez cekat na dalsi kapitoly, ve kterych by se pochopenim objasnilo, co tim vlastne chtel autor rict. Myslim - autor prekladu. Nikoli Rowla.

Tak... a ted si jdu v klidu vychutnat "trinactku" od "sedmy":-)

Anonymní řekl(a)...

super sqělé ale asi se nedočkám na další kapitolu skončilo to tak hrozně

Anonymní řekl(a)...

ďakujem veľmi

Čiko řekl(a)...

Ahoj Velký Sedmo.Akorát se oblíkám a jdu jezdit na kole, tak si užívej práce a občas očkem mrkni na ty víš co a pomalu si šteluj věty.
Jinak nezdravím jen tebe , ale všechny Sedmožrouty.

Anonymní řekl(a)...

Jak jsem tak četla komentáře na FT, tak mi přijde, že tam snad není jedinej "negativní" pohled. Tady si lidi stěžujou, že jsou nekvalitní atp. ale na jejich blogu jsem to postřehla. Maj tam jen samou chválu a ani jednu výtku. Čím to je? :D

Anonymní řekl(a)...

Elis

Díky za další skvělou kapitolu náš Velký Sedmo. Rychlost spolu s kvalitou tvého překladu je neuvěřitelná a já za ni jen děkuju!

Anonymní řekl(a)...

Už mi váždě lezou krkem všechny ty návrhy aby se hp7 přidal k někomu jinému. Valná většina zdejších čtenářů je naprosto spokojená (a myslím a doufám, že i sedma) a to co tu vzniká pod rukama sedmičky je prostě nádherná práce na kterou se všichni moc těší. Navíc z očekávání další kapitoly se stal tak trochu rituál. A ta zpětná vazba je prostě úžasná. Pokud chce někdo překlad rychle, ať si to přeloží sám!
Lenka

P.S. A ještě k fénixům - mají víc lidí, ale že by jim šla práce lépe od ruky se mi nezdá.

Anonymní řekl(a)...

Voldemortka: Je to jednoduchy zavedli si moderatora ktery nejdriv musi prispevky schvalit!!!
to HP 7: chvala a a nic jineho i kdyz moje trpelivost nevydrzela a pustil jsem se do cteni od FT tobe nesahaji ani po kotniky takze mnoho zdaru a snad u nejake dalsi knihy(treba Empire se sejdeme)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, chtel bych se zeptat, jestli bude dneska jeste jedna kapitola, anebo az zitra?

Anonymní řekl(a)...

To Saleas: No někteří nesnášejí kritiku... :D

Anonymní řekl(a)...

Vše na webu je vlastní dílo Fénix Teamu//zapomněli krapítek připsat, že první 4 kapitoly jednoduše zkopčili odsud :D

Jinak ať hledám jak hledám, nikde ani čárka, ani zmínka o HP7 ...

A další příběh rozřezanej na dvě poloviny ...

Ještě aby se k nim připojil...bychom přišli o "Brumbála"

Anonymní řekl(a)...

Ahoj tak včera jsem vytuhla a dneska mě děti pustili na pc až teprve ted - to byl ale absták :))))) - ty jo to bylo co ta kapitola hmmm - teda óóó náš Velký Sedmý mockrát děkuji za skvělej překlad - tak jak to bude vypadat dneska?

Anonymní řekl(a)...

je to jednoduchý je u fenixe maj toho moderátora a taky na ty stránky už přestali chodit ti kterým se to nelíbí....a ten moderátor tam byl zavedenej kvuli rasistyckým výrokům a spoierum...ani když to bylo otevřený tak si tam lidi nestěžovali.....jinak Radku ty máš nej nej překlad :D

Anonymní řekl(a)...

vlodemortka: nezapomněli :) několikrát řekli že to maj odtud a pod těma kapitolama je napsanej zdroj...

sidoka řekl(a)...

kuju, kuju, kuju, kuju Velký Sedmo :o)

Anonymní řekl(a)...

Rasistickým výrokům? :O
Šmárja, dyť to je o Harry Potterovi a ne o rodokmenu romů :P

Anonymní řekl(a)...

voldemortka: rasismus není jen o romech...prostě si tam češi a slováci někdy dost sprostě nadávali......a už se ty komentáře vůbec pak netýkali Harryho Pottera...

Anonymní řekl(a)...

hey Ty si uplně LUXUSNÍ a ty Tvoje překlady taky. Prostě si upně borec kuju kuju kuju kuju kuju kuju kuju kuju kuju kuju kuju kuju moc

Anonymní řekl(a)...

Zase mám ten zasněný výraz, jaké to bylo žůžo. Doufám, že náš Ó Velký Sedma občas i při práci mrkne vševidoucím okem na nás nedočkavce. Už se těším na další kapitolku, jo jo jo jo jo.
Dobrý dopoledne všem.

Anonymní řekl(a)...

Uhááá, já to nevydržím na další kapitolu, proč to musí zkončit v tom nejnapínavějším?

Anonymní řekl(a)...

voldemortka: no to je pěkně hnusný od Fénixů, když samy mají na stránkách, že nějaký slovenský web od nich skopčil kapitoly a ani na ně nepřidal odkaz, ti teda mají co říkat o fér jednání....

HP7 CZ řekl(a)...

Další kapitola bude (opět) dneska k večeru.

Jinak k tomu, že ty kapitoly končí napínavě -- nedávno tu někdo zmiňoval, že mu to připomíná LOST (Ztracené) :-D a měl naprostou pravdu. Jen je tu rozdíl -- na další díl se nečeká týden, ale 24 hodin :-)))

Anonymní řekl(a)...

Takže spíš bych řekla jazyková rozdílnost :D Když se řekne rasismus, představím si většinou RASOVOU nevraživost...i když v HP je to více méně taky, viz. "čistá krev"

Anonymní řekl(a)...

No a za to Ti patří můj největší dík.

Anonymní řekl(a)...

PajushkaDG alias Belatrix:-) : tak mi řekni jaký maj nefer jednání??

Anonymní řekl(a)...

no ono s tou rasouvou nevraživostí až hraničilo :) ale nic nebudem řešit to sem nepatří...
super už se těšim na večer :D

Anonymní řekl(a)...

No voldemortka to psala-skopčily od nich kapitoly

Anonymní řekl(a)...

no pokud si to dobře pamatuju tak se ho ptali jestli smějí si vzít ty čtyři kapitoli a nebízeli mu spolupráci a mají tam zdroj. ale Radek na to naštěstí nereagoval, takže se můžem těšit na další super kapitolu od něj :D

HP7 CZ řekl(a)...

no pokud si to dobře pamatuju tak se ho ptali jestli smějí si vzít ty čtyři kapitoli a nebízeli mu spolupráci a mají tam zdroj. ale Radek na to naštěstí nereagoval, takže se můžem těšit na další super kapitolu od něj :D

// na skopčení kapitol jsem reagoval kladně s podmínkou, že musí uvést zdroj. To uvedli. Později jim někdo přeložil kapitoly znovu a tak už tam odkaz na mě není. Nevidím v tom problém.

Na spolupráci jsem nereagoval, protože jsem neměl čas a nedovedl jsem si to ani představit. Ne proto, že bych měl něco proti nim -- naopak.

Kdybych proti nim něco měl, tak je tu neuvádím v Zajímavých odkazech, ne? ;-)

Tkeena řekl(a)...

Hp7 jsi úžasnej... Chtěla bych se jen zeptat, dá-li se někde sehnat sedmý díl v angličtině... Vím, že to někde je, ale nevím kde. Stejně si dřív, nebo později koupím knížku, ale to bych si musela počkat, až si na to ušetřim... Poradí někdo, kde se dá sehnat přepis v angličtině??? dík...

Anonymní řekl(a)...

zdravím..chcela by som sa Ti moc moooc poďakovať za to , že to robíš...Tvoj preklad je perfektný, je to kvalitná práca a je ho príjemné čítať(hoci som zo Slovenska a niektoré výrazy máme iné..)obdivujem Ťa za tú prácu ktorú robíš a prajem Ti ešte veľa vytrvalosti....teším sa na ďalšie kapitoly:).....s pozdravom maja

Anonymní řekl(a)...

to Radek: přesně tak nevim co řešej :D jo ale odkaz na tebe tam furt je...sem to tam byla omrknout :)pěknej den a další překlad :)

Anonymní řekl(a)...

pokud to chce nekdo v anglictine, (nekdo to tu chtel) tak at skusi tohle

http://data.edisk.cz:8080/0/0512668af6f99ccc62d8954c810a514d/Harry_Potter_Deathly_Hallows_-complete-.pdf

Anonymní řekl(a)...

včera jsem to čekání musela zabalit,přišel brácha.
a dneska mi to spravilo náladu,u něčeho jsem se i zasmála :o)))
Fakt skvělý,doufám,e bude brzy další,já dneska jedu stanovat, tak až se vrátím,tak doufám,že tady bude spousta nových kapitol :o)))
Tak pááá

Anonymní řekl(a)...

Tak s tim napinavym naprosto souhlasim. Ten posledni konec byl jeste horsi nez: Ministretvo padlo, Brousek je mrtev, uz prichazeji... nebo jak to tam bylo to se jeste dalo vydrzet, ale tohle je jak natahovani na skripec.Vydrzim! Teda do vecera.

Anonymní řekl(a)...

kurnikšopa co budu dělat dyž to skončilo tak blbě? já se snad netrpělivostí ukoušu! xD

Anonymní řekl(a)...

překlepy:

-černí vlasy (černé)

-vystouplé čelo zastiňovalo jeho lesknoucí se oči připomínaly Harrymu kraba vykukujícího zpod skály. (chybí "které")

-odlétly do phledných sloupků (nevim, co tam mělo být)

-když se narovnal se a rozhlédl se po kanceláři (jedno "se" navíc)

-Lživot Albusem Brumbála (správný překlad: Život a lži Albuse Brumbála)

-poveldo (povedlo)
-bklopovaly (obklopovaly)
-podívám vám – dejte ze mě ty pracky pryč (místo "podívám" navrhuji "říkám")

-Odpluli s n ím dolů (mezera navíc)
-v nejvzdálenější rozích (chybí ch)
-veměme děti (vezměme)
-na Rna (na Rona)

Anonymní řekl(a)...

Další parádní, skvělá kapča! Překládáš fakt úžasně, Velkej Sedmo. Nemůžu se dočkat další, jen vydrž!

Anonymní řekl(a)...

Víte, proč tu padají stále ty samý dotazy? :D
Někteří jsou prostě líní hledat nebo číst, tak sem radši prsknou už milionkrát zodpovězenou otázku :D

Ale to nic, já mám ráda kolotoče...

HP7 CZ řekl(a)...

Překlepy a chyby doopravím, až na to budu mít chvilku času (cca kolem druhé), dřív to bohužel nejde...

Co se týče názvu knihy, Lživot Albuse Brumbála, to je návrh, který padl v jedné z diskusí (řekl bych, že u kapitoly číslo dva nebo sedm) a zdá se mi dobrý :-) a proto ho budu používat namísto obyčejného překladu Život a lži...

Bezďa řekl(a)...

Pro HP7cz: Nazdar Radku, newim jestli to tu už padlo, ale teďka chodíš do práce nebo máš tu dovolenou. Díky čus

Anonymní řekl(a)...

do háje! DO HÁJE!! já odjíždim na tejden pryč a teď je to zrovna tak napínavý! sakra!!! já se zbláznim... neeee....:(

Anonymní řekl(a)...

Nevadí když mám na svách stránkách odkaz na tvůj web...???
Pokud ti to vadí, oddělám...

Anonymní řekl(a)...

Lživot Albuse Brumbála je výstižný název, je to přesně v duchu, narážek, přesmyšek, mnohosmyslů, jichž je kniha plná.

Překládáte dobře, a k nikomu se nepřidávejte, budet jen ztrácet čas dohady nad maličkostmi

Anonymní řekl(a)...

nechces napsat dalssi kapitolu dneska o par hodinek driv? tohle je fkt napinavy :D PROSÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍM :) mej se papik a inka DÍÍÍÍK

AGINKA

PS: registrace na bloggeru se pokahnala...

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem přečetla skorem všechny komentáře, ale kdy to dneska můžem čekat zatím nikde (jenom někdy večer) tak jak to dneska vidíš óóó náš Velký Sedmý :))))))))))))))

Anonymní řekl(a)...

to AGINKA: A kde je chyba? :D

Anonymní řekl(a)...

Dám vám matematickou úlohu jo :D

HP7 je překladatel anglické knihy, která je velmi náročná na překlad.
A protože je to práce opravdu náročná, zvládne za jeden den jednu kapitolu.

1.první den napsal jednu kapitolu.

2.den zvládnul také jednu kapitolu

3.den zvládnul zase jednu kapitolu.

Každý den tu jednu kapitolu dokončí mezi 23:00 - 00:00.

Otázka:
Za jak dlouho napíše kapitolu dneska, zítra, pozítří, za měsíc, za rok, za staletí? V kolik hodin jí asi dokončí


:D:D:D:D ROFL

Čiko řekl(a)...

Ještě že tě tu máme.Jedinej kdo má mozek, že?

Anonymní řekl(a)...

Kdepak, já nemám mozek, v podstatě jsem podrůměrná drůbež, ale reakce ob příspěvek s dotazy "Kdy bude další kapitola a v kolik" ve mne vzbudily kapku krve Einsteina, kterou má nepochybně řada z nás - možná to znáte tu chvilkovou genialitu, že byste byli schopni objevit nový zákon fyziky - a jelikož nejsem matematicky nadaná, v tu chvilku jsem byla. Teď už mám vypnuto, jen čekám, kdo mě zase probudí...

Anonymní řekl(a)...

kromě toho, že chci strašně poděkovat, zároveň musim vyjádřit obdiv k tomu s jakou vervou to překládáš... je to fajn a knížku si určitě koupim.. není nad to si pohodlně sednout... a navíc od toho tolik nebolí oči:)
tak ještě jednou dík...

Čiko řekl(a)...

už čekáme na 14 díl, kolik jich vlastně celkem bude?

Anonymní řekl(a)...

Tak,to stanování se ruší,a já s polu s váma budu čekat na další kapitolku :O)))
Teda do doby,než příjde brácha...
Jo, a s Voldemortkou souhlasím :O)))

Anonymní řekl(a)...

TO Ginny:
Dík, máš moje sympatie, sry za ten deník v kotlíku...

HP7 CZ řekl(a)...

a kolik kapitol zvládne HP7 udělat za den? :-D

Čiko řekl(a)...

Já nevím, mě opakující otázky zas tolik nečílí, proč by? Tak odpovím nebo ignoruju a je to.
Tak mi to připomnělo školu, učitelka nechápala , že nechápeme my " vy nejste děti, ale kreténi" to ječela celá rudá a klepala se u toho jak magorka.
No a jen tak mezi náma chápalo to 95% lidí ze třídy, ale .....co by kdo pro trochu zábavy neudělal

Čiko řekl(a)...

Velký Sedma zvládne za den dvě kapitolky , ale zveřejňuje denně jen jednu a schválně někdy až po půlnoci.

Anonymní řekl(a)...

Podíval se přes rameno a viděl Hermionu, jak má v obličeji znepokojený výraz, po obou stranách vysoké kouzelníky a mašli Umbridgeové v úrovni jejích ramen. – Podíval se přes rameno a v odjíždějícím výtahu viděl Hermionu, se znepokojeným výrazem ve tváři. Po stranách stáli vysocí kouzelníci a mašle Umbridgeové se mihla ve výši jejích ramen.

„Co vás sem přivádí, Runcorne?“ zeptal se nový minister kouzel. Jeho dlouhé černí vlasy a bradka byly žíhané stříbrnou barvou a ohromné vystouplé čelo zastiňovalo jeho lesknoucí se oči připomínaly Harrymu kraba vykukujícího zpod skály. - …Jeho dlouhé černé vlasy a bradka byly notně prošedivělé, ohromné vystouplé čelo zasťiňovalo jeho lesknoucí se oči, jež Harrymu připomínaly kraba vykukujícího zpod skály.

Po chvilce si Harry uvědomil, že zpracování mělo jednotný rytmus, že papíry tvořily stejnou předlohu a o pár sekund později pochopil, že sleduje výrobu letáků – že papíry byly stránky, které, když byly spojeny, složeny a kouzly odeslány dál, odlétly do phledných sloupků za každou čarodějkou či kouzelníkem. - … stránky, které potom co byly spojeny, složeny a kouzly odeslány dál, odlétaly do přehledných sloupků za každou čarodějkou či kouzelníkem.

Harry se vplížil dovnitř, přestože pracovníci byli tak zabráni do psaní, že by podle něj těžko zachytili šlépěj, kterou už stihl utlumit koberec. Vytáhl jeden výtisk za mladou čarodějkou. Pod neviditelným plíštěm si jej prohlédl. - .., že by podle něj těžko zaslechli zvuk kroků tlumený kobercem. … Pod neviditelným pláštěm…

Harry se podíval zpět na tucet písařů. Ačkoli byli zabráni do své práce, těžko mohl čekat, že nezaregistrují, když se přímo před nimi otevřou dveře prázdné kanceláře. - …, že si nevšimnou, když…

dříve byl s rodinou Weasleyovou dlouhodobě v kontaktu - Weaslyových

Rozhněvanější, než kdy předtím, tápal na dně váz a košů plných seschlých květin, ale ani tam medailonek nenašel a po pravdě ho to nepřekvapilo. – Rozhněvanější, než kdy jindy, prohledával dna váz a koše plné sušených květin, …

Harry bezmyšlenkovitě rozevřel knihu a uviděl celostránkovou fotografii dvou náctiletých kluků, jak se oba přehnaně smějí s rukama na ramenou - … a uviděl velkou fotografii dvou rozesmátých mladíků, kteří se k sobě nakláněli. – v té větě ty ruce na ramenou mají vyjádřit blízkost a u tebe je to kostrbaté – mě to taky moc nešlo, zkus se nad tím zamyslet až budeš dělat korekturu

děsivého dělbuchu - dělobuchu

a získat informaci o jeho umístění z Umbridgeové bylo nemyslitelné – od Umbridgeové

Když se plazil směrem k nim, probíhaly mu myslí možnosti záchrany. – lépe plížil k nim

Ještě pořád měl pár děsivých dělbuchů. – dělobuchů – pokud je dělbuch název z ofic. překladu pak se omlouvám ale česky správně je dělobuch

Zkamenělí mudlorození, kteří sem byli přivedeni k výslechu, seděli schouleně a roztřeseně na tvrdých dřevěných lavičkách. – lépe lavicích


Zdravím ó Velký ;) snad, ty návrhy a připomínky nevypadají moc děsivě ;) Klidně s překladem zpomal - to tempo, které jsi nasadil se nadá dlouho vydržet. Držím palce.

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s názorem učitelky, že pokud se opravdu něco neustále opakuje a zodpovídá se, tak jsou děti asi opravdu kreténi... :D

Otázkou zůstává: uměla to vysvětlit?
Ptám se: Pochopili jste mou úlohu?

:D

Souhlasím s čikem: Co neudělat pro zábavu...komentáře, jak je sedma úžasnej už jsou nudný :D

Anonymní řekl(a)...

to čiko:

Wow, ty musíš být jeho přítel, že to víš :O Dokopej ho ať sem hází i tu druhou! :D

Anonymní řekl(a)...

supeeer:) jen tak dál.. už se těším na další:D

Anonymní řekl(a)...

Zdravím všechny,
v první řade tisíceré díky té obětavé duší, jenž si vzala na starost nelehký úkol prinést nám všem preklad HP_7 co nejdříve. Obdivuji Vás a smekám před Vámi. Jen tak dál.
Chtěl bych se jenom zeptat, nemohli byste doposud prelozené kapitoli spřístupnit i ve formátu vhodném pro tisk. Papír je někdy nepostradatelný a dá se čist i mimo krávesnice Díky předem za vyhovění.
Thalen

Anonymní řekl(a)...

Zato příspěvky o tom, kolik minut jsi s ním strávila ve sprše jsou velice zábavné..

Čiko řekl(a)...

Já a Sedmovo přítel?
Obdivovatel jistě, přátelství musí být oboustrané, vlastně tak jak to píšu mi dochází jasně že jsme přátelé, že jo Sedmo?
No a tady je ten problém, do přátel se nekope.
Jinak dneska půl hodinky před tím než se Velký Sedma vzbudil tak měl neklidné spaní a no nevím míhalo se mu tam jak sem cpe dvě kapitolky, pak záběr na kalendář a pak záběr na prázdné černé stránky a pak ruce zakrývající si hlavu. Kdo umíte vykládat sny, tak nevím jestli z toho něco usoudíte.

Anonymní řekl(a)...

čiko: Já umím vykládat sny!
Dvě kapitoly = rád by toho docílil ale čas mu to nedovoluje.
Prázdné černé stránky = Vložení jedné kapitoly na jednu ze stránek + ty další černé ukazují budoucnost nových kapitol po jedné denně
Hlava v rukách = doslovný překlad neexistuje, ale mohlo by to být něco ve smyslu "už mne to štve" nebo "mám z toho hlavu v pejru"

Čiko řekl(a)...

já si to vyložil tak, že pokud by sem vkládal dvě kapitolky denně tak bysme se brzo všichni rozloučili a pak už by nebylo nic, jen ta hlava v dlaních.Ale upozorňuju nejsem vykladač snů, tak možná to znamenalo něco jiného

Anonymní řekl(a)...

to nin.ti:
No to právě že nemělo být vtipné...To byla statistika času strávenýho s ním. :D

nepochopila, nevadí :D

Anonymní řekl(a)...

Čiko, ty jeden šmíráku, jak si dovoluš takhle ho sledovat?!?!?!
Mimochodem, nějaké drbíky, co by se líbili bulváru, ale nás dvacet tisíc jim je neřekne?

Anonymní řekl(a)...

heh ale čí hlava v dlaních...

Čiko řekl(a)...

hlavy těch co milujou ty chvíle těsně než vyleze další kapitola.
Made1: Nebýt mě , večer byste nikdo nespal, starám se o vaše usínání, spánek i sny. Vzal jsem letní brigádu u Morfea

Anonymní řekl(a)...

To Čiko.
To jako že děláš i něco jiného, než jen vrchního dohlížitele tady?

Čiko řekl(a)...

jj makám až se ze mě kouří, ale kolem půl třetí se mi vede vás uspat všechny.

Anonymní řekl(a)...

To Thalen:
Stačí fintou CTRL+C, CTRL+V přenést celý text do Wordu, upravit velikost písma dle potřeby a tisknout a tisknout..

Lenča

Anonymní řekl(a)...

Musí to být ale fuška, když se mrknu na tu denní návštěvnost. Ta zodpovědnost, aby někdo nezaspal.

Čiko řekl(a)...

Já se starám jen o usnutí a trčochu toho prospání, vstávání je v kompetenci někoho jiného.
Tak mě napadlo začít drápat povídku o nás

Anonymní řekl(a)...

Zaspat není dobrý, jak to potom vysvětlíš v práci...

Anonymní řekl(a)...

ja to s tim zverejnovanim rozpracovaneho prekladu nemyslel spatne.. ja to myslel jako treba zverejnit tak 90% preklad 15 minut pred zverejnenim cele kapitoly.. lidi si mezitim budou cist zacatek a nemusi tak dlouho do noci cekat.. sice 15 minut je nic ale nekdo jde spat o 5 minut driv nez se to tu objevi jen proto ze to tu jeste nebylo. a to se pritom prekladal konec, zacatek uz bychom si mouhli tou dobou par minut cist...

Čiko řekl(a)...

Taky jsem chtěl kousky ale to spíš jen první odstavec někdy odpoledne , jako důkaz toho, že Velký Sedma začal , ale kdyby to bylo jak chceš ty, tak nevím asi by to čekání ztratilo to kouzlo

Čiko řekl(a)...

Když je víc lidí uneseno, jsou to spoluunesenci?

Anonymní řekl(a)...

nemyslel jsem to tak jak to delaj u fenix teamu kde to daj rozpracovane a dokonci to za delsi dobu..

Anonymní řekl(a)...

vsak to bychom taky cekali akorat by to nebylo kompletni a nez bychom se dostali na konec te rozpracovane kapitoly tak uz by velky sedma mel hotovou kapitolu celou.

Čiko řekl(a)...

Jak rozpracované? oni zveřejnujou třeba půlku kapitoly?

Čiko řekl(a)...

Zrovna pro mě by to bylo blbý, já to čtu až když to mám vytisknuté a stránky čísluju a maličko posouvám, aby mi seděla kapitola na stránky , nemám rád takový ty cancoury na druhé straně, 10 řádek a tak

Anonymní řekl(a)...

adolfek:
Sotva by tu část nahrál, neměl by ani deset minut na zbytek překladu.

Anonymní řekl(a)...

už se tu jednou objevil odkaz na film Harry Potter a Fénixův řád...nemůžu ho najít...pls,neznáte link?

Anonymní řekl(a)...

ahoj lidicky, tak sem jim na fenixu na chatu napsala, ze sou tupani, kdyz se ohaneji autorskyma pravama a oni me vygumovali, a jeste mne dost sproste nadali, chacha, ani tu pravdu neunesli... chtela sem jen zjistit, jestli ten, co ma ten druhej blog, mluvi pravdu, kdyz o nich pise, ze se s nim neda jednat... asi jo.

Anonymní řekl(a)...

jinak ja to tam teda nectu, kdyz uz to nemuzu vydrzet, tak du na ten druhej blog, fakt to tam davaji po kouskach. to teda nechapu, jako kdyby jim horela koudel u pr...

Čiko řekl(a)...

No asi hoří. Víš co to bude až řeknou , "náš tým je nejlepší, nejrychlejší bla bla bla.
Na reakci a co kvalita , řeknou. Holt nejsme Medkové šlo nám o to nedočkavcům alespoň trochu zkrátit čekání.

Anonymní řekl(a)...

jo a moc diky za preklad :-)) ja se nemohla hejbat, tak sem se k tomu dostala az ted, mela sem dve kapitolky zaraz, pekne prelozeno :-)))

Anonymní řekl(a)...

Jaký odkaz na film HP + fénixův řád.Já chci taky.
Čiko, Valdemortko, vy víte všechno. Kde a co? Pls.

Anonymní řekl(a)...

čiko: no vis co mne na tom nejvic vadi? ze si hrajou na pany tvorstva a jeste vydiraji a snazi se porad nekoho buzerovat. ze se pletou do jinych. jako kdyby ty zasluhy chteli jen pro sebe. no, nechapu to...

Anonymní řekl(a)...

vsak ted kdyz cekame na celou kapitolu tak ten cas by se nijak nezmenil.... cela kapitola by tu byla tak i tak ve stejnou dobu. teoreticky vzato. jen pro ty ospalce a nedockavce by tady velky sedma hodil o neco driv rozpracovanou kapitolu a pak zase dokoncoval preklad. musite uznat ze to neni zas takovy spatny napad. ten kdo chce kapitolu celou kvuli tisku tak si holt pocka tech 15 inut navic no. treba u tehle kapitoly psal sedma ze mu chybi uz jen 3 stranky. to bychom si mohli zacit cist rozdelanou verzi a pak bychom jen obnovili stranku a cetli zase dal nebo bychom pockali 5-10 minut nez by to dokoncil cele.. tenhle krok nijak neprodlouzi cas na dokonceni prekladu. maximalne tak o minutu kdyz to bude rozpracovane hazet na net...

Anonymní řekl(a)...

made1:
http://google.com

:D

Anonymní řekl(a)...

doporucuju torrenty a nejaky poradny privatni tracker. takhle se filmy hry a podobne stahuje nejlip.

Anonymní řekl(a)...

Jenže některý lidi trpí rychločtením a ti by se zasekli, protože by na to dopracování museli čekat. Já bych teda neměla klid, jestli nebudu mezi nima. Vždyť ta čtvrthodinka nikoho nevytrhne. HP7 taky jednou psal, že je konečně hotovo a jde spát, aby byl čiloučký do práce a ještě za hoďku nám odepisoval.

Anonymní řekl(a)...

no mne se prave libi, ze to tady najdu vzdycky skoro ve stejnou dobu, aspon nemam tendence porad litat ke komplu a zkouset to...

Anonymní řekl(a)...

Adolfek: A nebude lepší, když si teda ti nedočkavci holt patnáct minut počkají? :D Nechápu ten povyk, tak když usnou, no tak si to přečtou ráno, to je přeci pěkná snídaně, ne? Lepší, když budou mít celou kapitolu pod nosem než po kouskách čekat, co se bude dít dál, nehledě na to, že to vkládání sem zabere taky pár minut navíc...

Anonymní řekl(a)...

Kačko, vubec nevis, o cem mluvis... A pokud vim, tyhle stranky neslouzi pomluvam a urazkam.

Adolfek - rozdelana verze = neuplna verze = nekvalitni verze. Teprve az doprekladas celou kapitolu, muzes zmenit neco na jejim zacatku. Copak to nechapes? Radek nepreklada jako automat, aby to po castech zverejnoval. On VYPRAVI, chapes?

Anonymní řekl(a)...

no vsak rikal ze to nemusi rozectene cist vsichni. ti co to chcou cist az vcelku si to klidne muzou cist az to bude cele. ja si nektery vety ctu znovu a premyslim nad nima trochu dyl.. ne ze bych je nepochopil ale uvazuju co bude dal atd. nebo si zajdu pro kafe apod. ctu to proste dyl takze by mi to cist rozpracovane nevadilo.. ten kdo to potrebuje cele si pocka na cele. rikam, kompletni kapitola by vysla o chvilicku pozdeji nez kdyby to sedma nedaval na web uz rozpracovane.

Anonymní řekl(a)...

vidm ze tady hodne lidi ma narazky na FT
kapitoly maji rozrezane protoze jsou prekladany po castech, kdo chce tak si muze pockat az bude kompletni, vzdy to tam na horu pisi
s tim ze cenzuruji komentare souhlasim

cca pred dvema dny jsem, ale dal osobne prednost kvantite pred kvalitou a ctu si ted jenom FT uz jsou na 24 kapitole a budou to mit typuju do konce tydne hotove, osobne bych asi s jednou kapitolou denne nevydrzel, jakmile to HP dodela urcite si prectu cely jeho preklad
co si ctu FT, tak se mi zda ze preklad zase tak spatny jak tu mnozi tvrdi nemaji, ( samozrejme nevim jestli neco nevynechavaji a nebo neco prekladaji jinak ) ale vyvozuju to z toho¨ze vsemu rozumim a zatim se mi snad krome uvodu 23 kapitoly nestalo ze bych nekde nepochopil co se deje
FT ctu cca od 12 kapitoly ( do te doby jsem byl u HP7 )takze nevim jak to bylo s jejich prekladem na zacatku, ted jich to tam preklada docela dost, takze se snad zlepsila jejich uroven

Anonymní řekl(a)...

nikita: o cem nevim? ja vim o cem mluvim. to nejsou pomluvy, ale moje osobni zkusenosti...

Bublina řekl(a)...

Tak na kdy je naplánovaná dnešní kapitola?Už se na ni moc těším.Včara jsem šla spát a tak jsem si ráno přivstala abych si to přečetla.Zas a znova ti náš Velký Sedmý děkuju že to překládáš.Jseš moc hodnej že si vždycky najdeš trochu času a pustíš se do toho.Dík

Anonymní řekl(a)...

Díky moc za čas,kterej tomu věnuješ, vůbec nevadí překlepy,stejně je jich tam málo. Už se těšim na další kapitolu

Anonymní řekl(a)...

To Voldemortka.
Díky, viděla jsem zatím tu nejdelší ukázku na film a je jasný, že jsem si ji nepustila jenom jednou.
Až budou všechny filmy včetně sedmičky, tak si asi udělám kolika? No asi jednodenní maraton. Doma mě asi zabijou, ale kdo by neriskoval, stejně to bude až tak za pět šest let.
Legrace by byla, kdyby Redcliff nechtěl už dál hrát. Radši mlčím.

Bublina řekl(a)...

Já jsem už Fénixův řád viděla.

Anonymní řekl(a)...

Taky bych ráda, jenomže to nejde. Nemůžu říct proč, protože by mě fanoušci co všechno viděli a četli roztrhali na sto malých made1.

Bublina řekl(a)...

přoč řekni?

Anonymní řekl(a)...

Protože, co se týče HP jsem neznaboh, můžu-li to tak říct.

Anonymní řekl(a)...

Tady je dobrej HP5 a v komentarich je odkaz odkud se da sosat.
http://videocz.betloonies.com/index.php?option=com_content&task=view&id=64&Itemid=29

Čiko řekl(a)...

http://oblibenefilmy.blog.cz/
tady by měl být ten film hp 5

Bublina řekl(a)...

kvůli tomu tě přece nikdo neroztrhá na 100 malých made1

Bublina řekl(a)...

já ho musím sehnat v dobré kvalitě s titulkama!!

Anonymní řekl(a)...

Doufám že ná sem dáš další kapitolu co nejrychleji, ale jinak je to bomba sedmičko !!!!!

Anonymní řekl(a)...

made1:
Pochopitelně jednodenní, vezmeme-li v úvahu, že jeden film má cca 2 hodiny :D

No jakože on se stále rozhoduje, takže se ta legrace stát může :D

Bublina řekl(a)...

to voldemordka:o tom dost pochibuju.akorád by ztratil fanoušky!

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s váma,takhle je to nejlepší,já si-pokud teda nepříjde brácha, a nebo mě někdo jiný od kompu nevyženě-počkám,a jsem ráda.

Kdyžak si to přečtu ráno,kdy je brácha v práci,žadný problém.
Jinak,jak si tu tak čtu ty komentáře,tak pomalu začínám nenávidět fenixe :o)))

To Voldemortka:to už je stejně jedno,ale ta omluva mi je docela milá. :o)))

Bublina řekl(a)...

Podle mě má Fénix strašně nekvalitní překlad-jedou jako mašina a nehledijou na to že to nedává smysl!

Anonymní řekl(a)...

Hej bublnino, tak mrkni na http://videocz.betloonies.com/index.php?option=com_content&task=view&id=64&Itemid=29 tam mrkni to komentaru, ted je to komentar 16. a je to ale z rapidshare, ale je to nejlepsi kvalita, jakou jsem sehnal a s titulkama.

Anonymní řekl(a)...

TO ann + Čiko.
Díky, díky, díky. Ale mám jednu malilinkatou otázečku. Fakt mám pc teprve pár chvil, skoro se to shoduje s vydáním HP7. Dá se tohle nějak stáhnout, nebo musím jedom doufat, že to nikdo nezruší.

Anonymní řekl(a)...

Je promin, Bublino. Se omlouvam za preklep.

Anonymní řekl(a)...

bublina:
No ani bych se mu nedivila, že by to případně odmítl, bejt slavnej a snášet řev fanynek, co by od tebe přijaly i lahvičku s močí...toho musí mít už asi plný zuby.

Anonymní řekl(a)...

Zatim to drzi, tak doufej...

Bublina řekl(a)...

to Anonymní :dík za typ!!

Čiko řekl(a)...

http://videocz.betloonies.com/parts/harry2/

Anonymní řekl(a)...

To bylohrozný přirovnání, ale já bych ro radši vzala, nebo je po něm budou házet zpátky.

Bublina řekl(a)...

to Voldemortka:slavnej jsi a slavnej zůstaneš

Bublina řekl(a)...

teda aspoň Daniel po té hře Equus

Anonymní řekl(a)...

Nikdy jste neslyšeli o celebritách, co si musí vytrpět? :D

Třeba jak dražili počůranej těhotenskej test Britney Spearsové? :D

Pochybuju o tom, že se Radcliff může volně pohybovat, aniž by nerozdal jedinej autofram. A ta ochranka a ty davy řvoucích fanynek a těch lidí, co ho kvůli slávě nenávidí...nechtěla bych to.

Bublina řekl(a)...

to já taky ne

Anonymní řekl(a)...

Film HP5, všechno co je ted na netu je děsná kvalita, lepší bude počkat na DVDrip a nebo zajít do kina, nejlepší to stejně bylo v IMAXu. Max

Bublina řekl(a)...

ja jsem byla v olomouci v cine star

Anonymní řekl(a)...

To ann
Jasně, ale kdyby to šlo stáhnout, tak mi to řekneš viď?

Bublina řekl(a)...

v IMAXu bylo moc lidí ne?

Anonymní řekl(a)...

Ahojky!

Původně jsem byla pevně odhodlána si počkat až na českou knížku HP7 a nečíst neoficiální překlady.... Ale moje vůle se ukázala nebýt až tak silnou, za jakou jsem ji považovala. :-) Přesto toho nelituji...
Když jsem četla neoficiální překlad šestého dílu, byla jsem hodně zklamaná. Věty nedávaly smysl a navíc byla spousta slov ponechána v angličtině, protože překladatelé zřejmě neměli ani potuchy, jak je přeložit. Tvůj překlad mě ale příjemně překvapil, ostatní se s ním vůbec nemohou srovnávat! :-) Příběh působí přirozeně a dobře se čte, na rozdíl od jiných překladů. A na to, že vše překládáš sám, je pro mě až neuvěřitelné, jak rychle se tu ukazují nové přeložené kapitoly. :-)
Prostě bych chtěla jen moc a moc poděkovat. Obvykle komentáře nepíšu, zůstávám radši úplně anonymní... Ale teď mi to nedalo! :-))
Ještě jednou moc dík! Doufám, že budeš překládat dál a chtěla bych ti tímto v překládání popřát hodně štěstí... :) Další kapitoly si určitě přečtu...

L.

Anonymní řekl(a)...

Jsou někde na netu hezky přeložené i istarší díly, nebo jen koluje sedmička.
A jsou tam někde starší filmy. Jsem totiž totálně bez peněz a nikdy jsem nic nečetla ani neviděla. Chytlo mě to až teď, když jsem konečně ve třiceti dostala rozum.

Anonymní řekl(a)...

V Imaxu to bylo vyprodaný no to je recht, ale já to měl zamluvený už týden do předu takže v poho, na místě se lísty nedali koupit ani na další dny a to jsem tam byl 19. Max

Bublina řekl(a)...

já to taky měla zamluvený hezky vzadu uprostřed

Čiko řekl(a)...

Ostudo, napiš mi na email.V.ciko@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

no já seděl uprostřed sálu takže dobrý a koukat na plátno 20m vysoký a 25m široký, to bylo teda hustý a ještě 3D testrálové, jsem rád že jsem se do Prahy vypravil, byla to senzace. Max

Bublina řekl(a)...

tet mě taťka zavolal k televizi že je tam Harry Potter a já tam přijdu a to je Pán Prstenu-zabít málo

Anonymní řekl(a)...

myslím že mozem podakovat za vsetkych nedockavych neanglictinarov.

Čiko řekl(a)...

V IMAXU koukat na takovou podívanou zkraje třetí řady, taky "luxus", ale jeden si zvykne, no anebo taky nezvykne. Testrála jsem se lekl a vyjekl.

Bublina řekl(a)...

ale co se týče filmu trochu mě zklamal.plno věcí tam chybělo a ba tam zradila Cho a ne ta její kámoška a smrtijedi tam tak divně poletovali ale zas tam bylo něco navíc.

Anonymní řekl(a)...

tak sem ted koukla na kousek fenixova radu, kvalita des, uz se tesim, az se konecne dostanu do kina... jediny co me fakt zarazilo byla hudba, moc se mne to nezdalo...

Bublina řekl(a)...

testrály jsem si představovala jinak a lenku taky-psala jsem o ní dokonce slohovku-moje nejoblíbenější postava

Čiko řekl(a)...

Myslím, že teď už to točí pro fanoušky co ví co a jak .Pro někoho, kdo by to viděl jako první film by to bylo zmatené a asi by z toho nic neměl

Anonymní řekl(a)...

Jo a jen tak mimo, proč jsou Weasleovi krvezrádci, jak se dá spávně vyložit to slovo krvezrádce?

Bublina řekl(a)...

hudba je nejlepší ve vězňovi-teda podle mě....

Bublina řekl(a)...

jako že zradili svou krev-čistokrevný kouzelníky a tak...

Anonymní řekl(a)...

Krvezrádce je podle mě ten, kdo se přátelí s "nečistými", s mudly.

Bublina řekl(a)...

že maj rádi mudly!

Anonymní řekl(a)...

Dyť oni se s nima přátelí :D

Bublina řekl(a)...

však proto to jsou krvezrádci

Anonymní řekl(a)...

No tak co řešíte :D Jsou to prostě krvezrádci :D

Anonymní řekl(a)...

Ahoj 7 napřed Ti moc děkuji za to co deláš a pak bych Tě malinko seřval za drobnost, když dám z Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; cs-CZ; rv:1.8.1.4) Gecko/20061023 SUSE/2.0.0.4-1.1 Firefox/2.0.0.4 náhled tak mi zmizí vše již napsané, ale nemyslím to zle, deláš pro nás tolik, že nemáme právo Ti něco reklamovat chyba asi stejne bude u mne. Držím Ti oba svoje palce a moje sestra priklada polibek.

Bublina řekl(a)...

já mám palce 4

Anonymní řekl(a)...

Nevíte někdo, kde bych našla Ohnivý pohár? Viděla jsem ho jen jednou a zkoukla bych ho znovu..

Anonymní řekl(a)...

Miluju komentáře k věci. xD go HP7 CZ GOOOOO

HP7 CZ řekl(a)...

Ahoj anonymní,
můj prohlížeč Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; cs; rv:1.8.1.5) Gecko/20070713 Firefox/2.0.0.5 zvládá náhledy názorů v pohodě. Pokud ti to ale nefunguje, může to být problém na straně blogspotu (patří pod google). S tím bohužel nepomůžu :-(

Anonymní řekl(a)...

no ja sem si zas naprosto jinak predstavovala tonksovou, bylo to pro me dost zklamani, kdyz sem ji videla. a u lenky sem nejak postradala ty vykuleny oci.

Bublina řekl(a)...

podle mě se tonksová představovat nedá-vždyť může vypadat jakkoliv

Anonymní řekl(a)...

To HP7.
Vítej doma.

Bublina řekl(a)...

pošuk měl podle mě taky vypadat jinak a fred a georg mají být malí a tlustí a harry má mít rozcuchaný vlasy!

Anonymní řekl(a)...

no tak predstavit si prece muzes cokoliv, to je prece vlastnost lidi - predstavivost, ne? :-)))

Bublina řekl(a)...

film stejně nenahradí knížku-jen ji tak trochu doplňuje

Anonymní řekl(a)...

no ono zalezi asi aji na tom, jak to ti herci hraji - jaky hazou ksichty, pohyby, atd. rowlingova takovyhle veci popisuje celkem do detailu...

Anonymní řekl(a)...

Jo střelenka mi v pětce taky nesedla, představovala jsem si jí úplně jinak. Tonksová...nebyla náhodou nakreslená na obalu pátýho dílu?

Jinak koho dokonale zformovali je Lupin, Brumbál, Potter, Hermiona, Ron a Moody :D

Bublina řekl(a)...

já si to vždycky vybavím jako kdybych tam byla!

Anonymní řekl(a)...

jo, to nenahradi, mas naprostou pravdu. u te knizky si prave muzes predstavovat, ve filmu ti to nahodi vsechno na obraz a je to. krom toho do filmu se toho samozrejme tolik nevleze.

Bublina řekl(a)...

moodyho oko je divný a Voldemorta jsem si taky představovala jinak