22. 8. 2007

Diskuse ke kapitole třicet šest - Trhlina v plánu + k epilogu

Konečně je tu konec, ale na druhou stranu... Nechtělo se mi dopisovat tu poslední uvozovku. Myšlenka úplného konce mě nutí přemýšlet nad tím, co bude dál. Knihy, jimiž jsem žil poslední dva roky, mají své úplné rozuzlení a správně by nemělo být nic dalšího. Ale... Kdo ví?

Podělte se s námi o své názory a tentokrát už snad ani nemusím varovat před spoilery -- jsme na konci knihy a s tím máme zároveň za sebou veškerý děj. Není tedy nic, co bychom ještě nevěděli.

373 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Možná jsem od těch posledních kapitol čekala něco trochu jinýho.. ale to nic nemění na faktu, že strašně moc děkuju =) Vůbec za to, že to takhle můžu číst.. díky všem, co se na tom podíleli, jsem ráda, že se takový fajn lidi najdou :-)

Anonymní řekl(a)...

Velký Sedmo, díky... Za úžasný překlad (pochybuji, jestli bude mít Medek lepší překlad než tvůj - asi spíš horší) :)
A díky i Čikovi, Lenče, Blackie, Kralipavovi a všem dalším, kteří se starali (a ještě budou starat) o letaxovou síť... :)
Jdu číst, tak dobrou :)

HP7 CZ řekl(a)...

Drobná rekapitulace:

Teď, když je vše dokončeno, přijde korigování. Korektury docházely časem, sám jsem si to po sobě ani nestíhal přečíst, takže teď se vrhnu na čtení a zároveň na opravy.

Poté (tuším, že by to do týdne mělo být) zřejmě všichni obdrží letaxovou poštou balíček s finální verzí.

Zatím pracovní kompletně přeložená kniha samozřejmě nemůže postrádat statistiku :-)

Překlad trval pět týdnů, tj. průměrně to skoro opravdu vyšlo "co den, to kapitola" (ve skutečnosti to oscilovalo, někdy jsem se flákal a jindy činil). První řádky jsem napsal devatenáctého července dopoledne, poslední dnes, dvaadvacátého srpna v jednu hodinu a pět minut po půlnoci.

Při průměrném čase 25 minut na stránku a 400 stránkách v PDF jsem nad překládáním strávil cca 170 hodin (tj. jeden celý pracovní měsíc, taktéž cca čtyři a třičtvrtě hodiny denně)

Ve výsledku jsem ve Wordu splodil 469 stránek, 6985 odstavců, 14512 řádků, 174513 slov, 887304 písmen (nepočítáme-li mezery), 1055817 písmen s mezerami, takže 168513 mezer.

Překlad jsem produkoval celkem na pěti nebo šesti počítačích.

Při koupi knihy jsem si vystál hodinovou frontu.

A získal jsem přes tisícovku oddaných fanoušků :-)

A teď... teď jdu spát. DObrou všem.

Anonymní řekl(a)...

Radku, nemám slov.
Je KONEC!!!!!!!!!!

Anonymní řekl(a)...

já se to úplně bojím číst... poslední kapitola! :o)

Anonymní řekl(a)...

Radku, díky. Blackie, přesná polovina jednoho ze zešílivších rodičů :-)

Anonymní řekl(a)...

díky moc za překlad...ale musím říct že ten konec Hp je na mě moc pohádkovej :/

Unknown řekl(a)...

Sedmo, statistika je to víc než ohromující!!! Ale ani sebelepší statistika nám neodpoví na otázku - udělal bys to pro nás, Sedmožrouty, znova?
Ačkoli jsem přečetla originál během prvních dvou dnů po vydání, Tobě děkuju za ten neuvěřitelný měsíc, plný čtení a čekání, který se už nikdy nebude opakovat. Od prvních kapitol máš můj obdiv!!!

Vy všichni sedmožrouti, kteří sedíte na letaxové síti, zásobujete krby nedočkavých čtenářů a povídáte si tu s námi - děkuju Čiko, lenčo, Blackie... Díky Vám bylo usínání a vstávání veselejší a snazší:-)

A teď se jdu konečně učit na státnice...

Anonymní řekl(a)...

Jé a ještě já, jestli si můžu s dovolením trochu rejpnout :D Doufám, že tady přede mnou na podobné téma zatím nikdo neotravoval :D

Radku, občas píšeš jméno Draca Malfoye jako "Drako Molfoy" s písmenem K.. podle mě tam má být všude c ;-)

Anonymní řekl(a)...

No uvod opet diky, diky, diky vsem... Sedmo odvedl si kus fantasticke prace... a na to nezapomenem... Letaxova sit... byli jste fantasticti... Diskutujici... Ty nase teorie to byl narez a nekdy jsme nebyli zas az tak mimo misu... Lidi jste super vsichni a ja moc dekuji i idnes, ze zverejnil odkaz na tento blog, nebyt toho clanku nezazila bych toto fantasticke dobrodruzstvi

A taky uz se jdu zcela vazne a seriozne ucit na statnice... :o)

Anonymní řekl(a)...

Jeste ad kapca. Ten konec ten psala autorka si neviditelnym ingoustem ne??? Kdo ukrad konec kapitoli, jak to mohla takhle useknout... Jsem v soku...
Pohadkovej epilog se mi nahodou libil, ale ten konec kapci, to sand nemysli vazne ne???
Jinak k obsahu se vyjadrim zas az se na to vyspinkam :o)
Albus Severus... jak sladke

Anonymní řekl(a)...

tak a ted jsem to dočetl:))pěkně pomalu,je pravda že ten konec je nějak useknuty,,knihu se začal číst když mi bylo 12 let(myslm že mi bylo 12:D) a dočetl sem jí v 17:))vyrustal sme na tom a vždycky sem se těšil až vyjde novy díl.a co ted když už nic nevyjde:((at napíše ještě jednu ságu o harryho dětech..

Anonymní řekl(a)...

Stejne je divny, ze si Voldmort Harryho smrt neoveril sam, kdyz Brumbal rikal, ze se nejradsi spoliha sam na sebe a nikomu neveri. A ze se ani nezajimal, jak to, ze Harry zije. na jeho miste by me tahle otazka teda napadla jako prvni.

Anonymní řekl(a)...

Velké díky Radkovi a celému týmu , který se na tomto překladu podílel.

Epilog mě trochu zklamal. Čekal jsem že bude trochu více obsáhlejší. Že tam bude uvedena budoucnost i jiných lidí. Např. Lenka tam vůbec nebyla zmíněna, ani Weaslyovi. Škoda

Anonymní řekl(a)...

Milý Radku,přidávám své velké díky. Jsi naprosto ůžasný takhle se lopotit pro nás závisláky.Když jsem hledala překlad tak pomohla reklama na tvůj blog tuším že v nějakých zprávách. Po zkušenostech se šestým dílem jsem byla nadšena, že to překládáš sám a ve vysokánské kvalitě, ten šestý díl,který se ke mě tenkrát dostal byl totiž hrozný co kapitola to jiný překladatel a sloh no děs. Tohle bylo jako pohlazení. Vážně moc děkuji a prosím ještě než se pustíš do těch korektur tak si pořádně odpočiň (tak a teď mě všichni kdo to čtou určitě pěkně proklejou) myslím si že to po tom maratonu opravdu potřebuješ a nejenom ty, ale samozřejmě všichni ti kteří se na této akci podíleli. Všem Vám velká poklona a ohromné díky. Hana

Anonymní řekl(a)...

Diky diky a jeste jednou diky vsem co se podileli na tom , ze jsme si mohli dopravat kapitolu za kapitolou... Albatros at jde klidne do haje, takhle to melo aspon stavu :)

A nejvetsi RESPECT samozrejmne leti k Radkovi. 170 hodin dobrovolne prace mluvi za vse. DIKY !!!

Anonymní řekl(a)...

Všem velký dík! A dotaz, možná jsem někde nepozorně četl, ale kde vzal Neville nebelvírský meč? Nešlohl ho ten skřet, když se vloupali do trezoru???

Anonymní řekl(a)...

Nevím čí to je, ale já nějak bral i ten epilog a za větu". Jeden z nich chodil do Zmijozelu a byl to zřejmě ten nejstatečnější muž, kterého jsem kdy potkal." Jsem fakt rád.
Velký Sedmo i když někdo vidí v překladu pár chyb já si před tvojí prci, fakt obětavé práci , sedám na zadel.Je fakt něco úžasného, že někdo kdo je schopen si vychutnat origoš , je ještě tak hodný, že se o to nejlepší ze sebe podělí s ostatními.

Anonymní řekl(a)...

Stašně moc děkuju všem, kdo spolupravali na tom, abysme mohli dočíst vše až do konce. Radku - jsi tak bezvadnej a obětavej člověk, že to neumím ani vyjádřit slovy. Děkuju moc, že jsi vynaložit takovýho času, aby jsme si i my, který neumíme anglicky ani slovo, mohli užít tvůj super překlad. Fakt moc dík, všem. Evka

jarka řekl(a)...

Radku,já bych ti chtěla strašně moc poděkovat.Nejen za úžasný překlad a obětavost.Možná,že až časem ti dojde,že jsi to byl právě TY,kvůli kterému se tady sešla úžasná parta lidí.A několik týdnů legrace a soudržnosti,to se jen tak někomu nepovede.Proto jsi můj Velký Sedma.Děkuji ti moc,moc.
P.S.Myslím,že každý z nás,Sedmožroutů,by tě hrozně rád nějak odměnil.Dej ale napřed vědět,jestli vážně stojíš o všechny,ty vycpaný sovy,klece,sušáky a jiný harampádí... :o):o)

Nikolina řekl(a)...

Ahoj lidičky! Přes týden jsem neměla přístup k netu a najednou koukám, že mám v krbu předposlední zásilku ;-) I já bych chtěla opět vyjádřit dík Radkovi, za jeho čas, který nám věnoval a samozřejmě Voldemortce, Čikovi, Lenče... prostě všem, kdo se staral o letaxovou síť!

Anonymní řekl(a)...

Chci vám všem popřát dobré ráno:-)
Jako všichni chci poděkovat Radkovi a správcům letaxové sítě, za to všechno co pro nás udělali. V dnešní době už takových lidí moc není.
Radku, odkaz na tvoje stránky jsem objevila na fóru ph.netu, když jsi měl přeložené první dvě kapitoly. Ani nevíš, jaký jsem měla slastný pocit v těle (nevím, jak jinak to popsat:-), když jsem si je vytiskla, hupla do postýlky a četla. Ten fakt, že už v ruce držím něco ze sedmičky a nemusím čekat půl roku, byl super:-)
A nejenom překlad byl super, i tyhle stránky a diskuze. Je to všechno moc fajn:-)

A ke kapitole: jak už jsem psala, kniha se mi líbí i s tím epilogem. Já jsem spokojená:-) Ale je fakt, že poslední kapitola mi taky přišla useknutá...jako cože, to už je konec:-(

Anonymní řekl(a)...

Dobré ráno všem....Chtěla jsem mockrát poděkovat všem báječným lidem, kteří se podíleli na zážitku ze čtení této knihy...Ještě jednou děkuji...Jíťa

Anonymní řekl(a)...

jeeeeeeeeeeeee, tady je nostalgieeeeeeeee, ale ne, bylo to skutecne kraaaaasnyyyy, tady kazdy den zabrouzdat a cist a psat, chci taky podekovat, vsem a za vsechno, sedmo, jses u mne hrozne hodnej hoch, diki Lenco, diki vsem. Ja budu chodit na tyhle stranky, nejsem typ pro psani, ale strasne rada to tady ctu, jste uzasni, lidicki. Tak jeste jednou moc a moc diki

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Radku, mnohokrát děkuji za krásné počtení a tobě Čiko za pravidelnou dodávku ranních emocí!!! Jste skvělí a už teď se mi po vás stýská!!!
Martina

Anonymní řekl(a)...

Velký sedmo díky a díky všem co se starali o latexovou síť Hanka Terezka Martin a Aleš

Anonymní řekl(a)...

Diky moc vsem za vse. Diky.

Anonymní řekl(a)...

Milý Radku, i já ti chci poděkovat za úžasně přeloženou knihu. Tvůj překlad byl z těch na českém netu nejlepší. Je trochu škoda, že už to končí, ale co se dá dělat...
Jak říkám, mockrát děkuju!

Anonymní řekl(a)...

Z knihy mám teda fakt dost smíšený pocit...zdá se mi to, nebo je to strašně všechno uťatý a téměr nevysvětlený..? Zabití Nagini jsem čekala jako něco velkolepýho (přeci jen to byl poslední viteál!) a ono prd! Příběh byl skvělý, ale chybí mi ta omáčka kolem...

Anonymní řekl(a)...

dakujem velm pekne za preklad, a budem cakat an Tvoje dalsie :)
este raz dik

Anonymní řekl(a)...

Radku díky.Opravdu je skvělé, že existují lidičky jako ty. Jsem moc ráda, že jsem si díky tobě a ostatním mohla přelousknout 7 už teĎ a to postupné dávkování bylo tak napínavé,že to bylo lepší,než si koupit knížku a hnedka to během pár hodin všechno vědět.
díky díky a těším se na další překlady :-)

Anonymní řekl(a)...

Sedma je náš Harry Potter!!!!!
děkuju mockrát za překlad, fakt skvěly, díky díky díky na to nestačí :-)
jináč ta poslední kapitolka úžasná
epilog ROwla trošku přehnala, myslím, že bych se bez něj obešla :-), ale jinak poslední díl byl super, překvapující a napínající :-)

Anonymní řekl(a)...

Fakt super akorát nevim jestli harry voldymu vyká, ale to je fuk, jsi nejlepší

a proto to co chtějí vědět čím budou a pár vysvětlení třeba o meči jak se dostal k nevilovi, nebo jestli teddy je vlkodlak tak doporučuji Chat s JKR http://www.bloomsbury.com/harrypotter/default.asp?sec=3 nebo ve slovenštině
http://hpinfoweb.net/web/index.php?id=960
tak si užijte

Scratchy řekl(a)...

Bylo super, číst to před usnutím ve dvě ráno a myslím, že ani zabijí Naginiho nebud vybadat jinak, než jen že Voldemort zrovma bude koukat jinam.

Akorát je tam trochu divné, že měl Harry a Ron stejně dospělé syny a dcery, jako by si Hermiona a Ginny řekli: ,,Tak teď obě budeme mít děti, dobře?" :D

Anonymní řekl(a)...

Velké díky tobě Radku, ale i všem ostatním, kteří nás závisláky zásobovali přes letaxovou síť.

Jak sem si četla komentáře tak koukám, že nejsem jediná komu na tom konci něco chybí.

Anonymní řekl(a)...

Velké díky Radkovi i celé Letax partě! Co říct, nakonec taky lituju že už se příběh uzavřel ačkoliv ságy nerada. Je tu prima atmosféra takže doufám, že alespoň tady to vážně nekončí.
Hezký konec léta všem
Luthien

Anonymní řekl(a)...

to Jane:já myslím, že meč se dostal k Nevillovi díky jeho odvaze přece, to Nebelvírův meč přece dělá.

Anonymní řekl(a)...

maja: máš pravdu tam říká že ten meč je spjat s tim kloboukem a Nebelvír ho nikomu neukradl a Gripokovi nikdy nepatřil skřetům ty věci nenáleží co vyrobily

Anonymní řekl(a)...

Dáky moc.
Dobrá práce!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj všem.
Já se samozřejmě musím přidat ke všem těm děkujícím a taktéž děkuji tobě, velký sedmo, protože kdyby ti měl někdo tu práci zaplatit, papal bys teď jen kaviár, pil šampáňo a jezdil bys ve ferrarri. Nebo, kdyby ti každý tvůj fanoušek koupil paňáka něčeho dobrýho, museli by ti to přivést v cisterně a ty bys byl až do důchodu denně v lihu. Ale v tom tě podporovat nebudeme, že...
Někdo výše napsal, ať si Albatros trhne nohou. Tvůj překlad je výborný, nicméně knihu si (stejně jako asi většina zde) koupím a jsem zvědav na porovnání tvého a Medkova překladu.
Dále také děkuji Čikovi za plnění mého krbu a dále děkuji všem spolupracujícím, jako je např. Lenča, Blackie, Kralipav, Puma, Lusia, malá čarodejnice, Voldemortka,MartIX; čuuuzz, Marek, Anik, Marky, Petul, Luca, Vladka; Shadow,atd.
Diskutovat zde o obsahu kapitol ještě nemohu, protože jsem to začal číst teprve předevčírem a jsem někde u kapitoly 12.
Nicméně se těším na další život této stránky (a sedmožroutů) a i na další překlad velkého sedmy.
Hezký den všem
František (co-ja-vim-kdo-jsem)

Anonymní řekl(a)...

Moc děkuju za překlad knížky a za letaxovou síť..za to,že jsem se mohla vůbec připojit...Jste zlatíčka...Ještě jednou moc děkuju pinkkiss

oilarena řekl(a)...

Ani nevím, jak poděkovat Velkému sedmovi a všem správcům letaxové sítě, dělali jste svou "práci" ůžasně...
P.S. Ten epilog je fakt dost divnej:-D

Zuzana "DarkLady" Kosová řekl(a)...

no... knížka pěkně napsaná. Nejvíc jí dodávalo to kouskování po kapitolách, kdyby toho nebylo, neměla by takové kouzlo, to se vsadím. Ale ten epilog všechno pohřbí... Dle mého názoru si ho mohla Rowla odpustit. Osobně doporučuju číst knihu bez epilogu - nezkazíte si dojmy z knihy

Anonymní řekl(a)...

no jo docela zvláštní harry 17 a pak najednou mu je 36 a má děti a chová se jako starostlivý otec jak sladké

Anonymní řekl(a)...

DÍKY! DÍKY! DÍKY!
Kruci to je záchval nostalgie, já bu brečet, že to skončilo!!
Děkuju Radkovi, že nám to tady tak pěkně servíroval, abychom si mohli vychutnávat po kouskách. Normálně bych tu knížku slupla jak malinu, takhle to byl úžasný zážitek.
Děkuji čikovi, lenče, malé čarodejnici, voldemortce a všem dalším, kteří se podíleli na činnosti letaxové sítě. Bylo to super.
Děkuju všem diskutujícím, to byl další rozměr, nejlepší bylo to spřádání teorií, zejména u prvních kapitol, kdy jsme toho ještě moc nevěděli.
NO PROSTĚ PARÁDA

to Scratchy:
Akorát je tam trochu divné, že měl Harry a Ron stejně dospělé syny a dcery, jako by si Hermiona a Ginny řekli: ,,Tak teď obě budeme mít děti, dobře?" - to se tak někdy stane, my jsme tři sestry a povedlo se nám, aniž bychom to plánovaly, že máme děti ve stejném roce(leden, březen, listopad). A jsou stejně staří a už jim to nikdo neodpáře.

Anonymní řekl(a)...

Já se taky připojuju k díkům. Radku, opravdu moc díky, žes nám zpříjemnil těch pět týdnů (mě hlavně jeden týden, kdy jsem byla nemocná a u netu jsem seděla skoro celej den), co se objevovaly kapitolky. Také mnoho díků všem sběračům a rozesílatelům. Myslím, že i básníci si zaslouží náš dík. U některých komentářů a básní jsem skoro slzela smíchy, takže všem ještě jednou DÍKY!

crax řekl(a)...

Taky se pridavam a dekuji za nevsedni zazitek!
Jenom si neodpustim jedno rypnuti...pochybuji, ze v tom zaverecnem souboji Harry Raddlovi porad vyka. Myslim, ze cely ten, temer Dumbledorovsky, dialog mu tyka...Ale je to na tobe.
Jeste jednou bych rad podekoval za tu vydrz a konstantne vysokou kvalitu prekladu.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj lidi!!!na téhle stránce jsem se bohužel objevila až po zákazu neof.překladů, ale pochopila jsem, snad správně, že si snad posíláte překlady přes "letaxovou síť",je to tak?

Anonymní řekl(a)...

Diky Sedmovi za překlad a všem, kdož se podíleli na rozesílání. Byl to úžasný zážitek - dávkování po kapitolkách. Určitě jsem si to užil víc, než kdybych to zhltnul za jeden večer. A i když si to koupím v knize a budu to číst znova, tak už mi nikdy nikdo nevezme ty úžasné letní chvíle nad tvým překladem. Díky.

Anonymní řekl(a)...

Jen taková blbost :-) Ale představovali jste si v epilogu Harryho a spol. starší? Já ne, nešlo to, pořád v nich budu vidět děti:-)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj! Tak už je konec... Je to takové...zvláštní. S HP jsem vlastně vyrůstala... Začala jsem třetím dílem když mi bylo 12. A poslední díl mě zastihl jako 17-ti letou. Musím říct, že z pohádky prvního dílu jsme se dostali až k psychologickému románu s prvky hororu. Ach, jo. Je mi líto, že už nebude další díl, ale asi by to tak mělo být. Vždyť... o čem by měla Row. psát? Největší hrozbu už Harry porazil a dát tam nějakého jiného černokněžníka by bylo klišé... Takže je načase rozloučit se. Tímto bych také chtěla poděkovat Radkovi za naprosto precizní překlad, všem Sedmožroutům(jmenovitě například Lenči, Čikovi, Blackie...a dalším) za neuvěřitelnou trpělivost s hordou nedočkavých čtenářů... Takže všem díky.... a Vám, kteří jste ještě nezačali číst: Krásné čtení!!!

Anonymní řekl(a)...

misa: nápodobně. Taky je pořád vidím jako maximálně 17.....

Anonymní řekl(a)...

Velké díky - překlad je určitě nejlepší na netu, díky za tu spoustu času a práce!!! Radka

Anonymní řekl(a)...

Taky bych se chtěla připojit k díkům - takže se připojuju :) - Velkému Sedmovi za dechberoucí překlad a všem Sedmožroutům, kteří se podíleli na tvorbě Letaxové sítě a všem ostatním za komentáře :) souhlasím s názorem, že kouskování dodalo příběhu tu správnou napjatou atmosféru :) a k epilogu - mně až tak nevadil, sice bych brala spíš Tolkienovský závěr - nevím jestli znáte, takže přibližuju, dopodrobna rozpracované následující osudy všech zůčastněných (plus ovšem další spousta věcí, který až tak podstatný nebyly :D )ale doufám, že to dožene rowla v té encyklopedii. a k tomu zestárnutí - já se zase od epilogu nemůžu zbavit myšlenky, jak to asi udělají ve filmu, jestli ji jim namaskujou obličeje aby byli o 19 let starší nebo nazávěr hodí nějaký dospělý herce, každopádně doufám, že herecké trio ještě trochu doroste,aby ani ta love story nevypadala tak divně,zvlášť pánové Daniel a Rupert by mohli zmužnět :D

Anonymní řekl(a)...

to petina: já myslím, že asi spíš vyberou nějak typově podobný herce, no tak za 4 roky uvidíme :-)

Anonymní řekl(a)...

to Anonymní 9:18: přejdi na
http://sedmozrouti.blog.cz/ - letaxová síť, tam se dozvíš víc! :)

Anonymní řekl(a)...

TO - Velký Sedma :jsi náš KRÁL a my ti děkujeme za perfektně odvedenou práci !!!!!
raduna

Anonymní řekl(a)...

Zdravim vsechny a moc dekuju za super preklad a taky za uzasnou letaxovou sit. Cetla jsem to prakticky cele v kuse, nez jsem odjela mela jsem prectene jenom 4 kapitolky, takze mi to krasne vyslo, ze jsem nemusela dlouho cekat.
Pocity mam zatim dost smisene, asi to budu muset jeste trochu stravit, az se budu moct vyjadrit podrobneji, - ale ten epilog mi pripadal jako pest na oko. Podle me se tam vubec nehodil, spos bych cekala, ze bude takovy vysvetlujici - co vsichni zbyli delaji, treba kdo je ted reditel v Bradavicich a tak... Ale jinak super.

Anonymní řekl(a)...

Jo a lidi, vy co jste začali číst ve 12 a skončili v 17,vy jste četli ty první díly najednou? já poád počítala, že rowla měla někdy víc jak rok mezeru, teda s čekáním na překlad,dívala jsem se, že jednička byla česky vydaná v roce 2000, takže já to čtu od 14 do 21 let?? tak dlouho??a už je konec??to snad néééé

Anonymní řekl(a)...

petina: přečti se chat s JKR pokud chceš vědět více, zdá se mi to blbý to jsem psát jaké mají povolání a jiné detaily které tam vysvětlují

Anonymní řekl(a)...

I já se chci připojit s velkým poděkováním.
Velkému Sedmovi a Voldemortce za to, že vytrvali a nenechali se zlomit. Čikovi a Lenče (i všem ostatním) za to, že se také nenechali udolat počtem zájemců a poskytli nám všem tolik pěkných chvil a vůbec.
Byli jste všichni moc úžasní a fajn. A vážně MOC DÍKY!!!
Andrea

Anonymní řekl(a)...

JO a ještě tu nikdo dneska zatím nekomentoval Molly Weasleyovou, to musíte ale uznat, že byla super :) jsem ráda,že bellatrix skončila její rukou :)

Anonymní řekl(a)...

Jane: já už chat četla, hned ja sem dočetla epilog ;) s tím závěrem sem to myslela jak už tu někdo psal, že mohla prostě napsat nějak víc obecně ten epilog,než se soustředit na jednu konkrétní situaci, i když v ničem obecným by nevyzněly ty ronovy hlody a hermioniny reakce, takže to rowle promíjím :) a malej james - celej děda :D

The Feeling řekl(a)...

Děkuji Velký Radku,
to, co si pro všechny fanoušky HP udělal se znad nedá ani vyčíslit. Já jsem na epilog čekal 7 let což je dost dlouhá doba na to aby mě příběh malého čaroděje poznamenal opravdu do hloubky. Jsem opravdu zvědavý jak Rowla dál uplatní svůj talent, tkerý nepochybně má. To semé mě zajímamá u Tebe protože to co si nám svým překladem předvedl nás nemůže nechat na pochybách že jsi od Sudiček taky dostal do kolébky spoustu nadání, a to nejen toho literárně-překladatelského ale i pracovitosti, odhodlanosti....... Přeji ti aby se ti dobudoucna dařilo a dál si dělal lidem kolem sebe radost.


PS- V Ostravě prší.

Anonymní řekl(a)...

!!!SPOLIER!!!
ten kdo chce vědět čím boudo tak čtěte vy co nechce a chcete mít svoji představivost tak přeskočte



Takže Harry bude vedoucím bystrozorů na žádost Kinsliho(nevim jak se to
píše)protože nechtěl,a vždycky se může najít někdo jako Voldemort, Kinsli bude natrvalo ministrem kouzel, Ron bude dělat s
polu s Georgem v jejich obchodě s těmi Kratochvílné kejkle a vydělají si spoustu
pěněz a rozšíří svoje obchody do světa. Hermiona bude dělat na ministersvu na
oddělení kouzelnických tvorů a bytostí aby se zlepšily jejich podmínky a
zacházení s nimi. pak přejde na kouzelnické právo, myslim že se o tom
zmiňuje Brousek v kapitole poslední vůle A. B. jestli náhodou nestudovala to
právo nebo co. A zasadí se o to aby nebyly čistokrevné rody zvýhodňovány a
zrušeny některé zákony které to dělaly a vymyslí nové které budou takový aby si
byly všichni rovni jak čistokrevní tak z mudlovských rodin. Budou to převratné
změny a důleží pro kouzelnický svět. Ginny tak ta bude hráčkou toho jejího
oblíbeného famprpálovém týmu myslím že jsou to ty Harpyje nebo co. Ale ukončí
svoji kariéru hráčky aby se mohla věnovat rodině a bude z ní odborná redaktorka
v Denním veštci. No a všichni budou utvářet nový kouzelnický svět po tom všem co se stalo.

Teddy není vlkodlak je po své matce no a více na Chatu s JKR

Anonymní řekl(a)...

Velký sedmo a všichni zprávci letaxové sítě - MOC DĚKUJI!!! Vůbec si neumím představit zítřejší ráno bez další kapitolky a komentářů. Bude mi teď po těch několika týdnech docela smutno.

Ke kapče 36: jsem ráda, že se vysvětlili mé včerejší otázky - a to jinak, než jsem očekávala. Jen zabití Nagini nemělo tu správnou šťávu (jo,kde se tam najednou vzal meč, když ho ukradl ten skřet) a celý závěr kapitoly mi přišel poněkud useknutý (třeba ve srovnání s omáčkou kolem hledání viteálů).

K epilogu: ach jo, Rowla mě fakt zklamala. Tohle se podobá našim pohádkám: vzali se, měli děti a jestli neumřeli, tak žijí šťastně dodnes! Když už to udělala, proč rovnou neřekla, koho si vzal Draco, co je s Hagridem, zda domácí skřítci dostali svobodu? Nevím, epilog bych skoro vymazala.

Ještě jednou díky všem.
Ika

The Feeling řekl(a)...

Dále chci poděkovat celému teamu Letaxové sítě, protože to byla nádhera se buď ráno probudit a přečíst si kapitolku nebo si na ni večer počkat.

Dík patří samozdřejmě i všem sedmožroutům, kteří svými příspěvky ať už tady nebo na blogu sedmožroutů krátili chvíle čekání na kapitolu.

Anonymní řekl(a)...

Milý Velký Sedmo, budu opakovat, co tu již hodněkrát zaznělo, ale nemohu jinak než vyjádřit své velké díky za tvou obětavou práci a bezvadný překlad pro nás šílence, kteří čekali do noci na pravidelnou dávku HP.
Díky patří i tvůrcům a správcům letaxové sítě, že tak pohotově reagovali na nastalé změny a my si v klidu mohli vychutnat i zbývající části knihy.
DÍKY, DÍKY, DÍKY

Lenka

Monisek86 řekl(a)...

Tak a máme to za sebou:-( Překlad byl úžasný, ale i tak se těším až si přečtu opravdovou knihu - budu si ji moct ohmatat a znovu vychutnat tenhle báječný příběh. Poslední kapitola byla úchvatná, ale měla rychlý spád a spousta věcí byla zbytečně uspěchaná. Měla jsem spíš pocit, že koukám na film, který je osekaný jen na ty nejdůležitější věci a na nějaké pořádné vychutnávky prostě není čas:-(
Nejvíc se mi líbilo, jak do boje přiběhla Molly Weasley a zařvala "nech mou dceru na pokoji ty mrcho" nebo nějak tak to bylo. To mi srdíčko poskočilo a byla jsem na ni moc pyšná :-)
Na závěr patří velký DÍK všem co se na téhle akci podílelí. JSTE ÚŽASNÍ!!!

new_identity řekl(a)...

Velky Sedmo a vsichni z letaxove site diky, diky, diky. Byli jste a jste naprosto uzasni

aynur řekl(a)...

díky velký,přveliký Radku.Za úžasný překlad,za vytrvalost a za to že jsi nám svým překladem dával radost.Jsi prostě jednička....

Monisek86 řekl(a)...

P.S. Ten epilog byl docela trapňoučký. Sice jsme si všichni ve skrytu duše přáli, aby si Harry vzal Ginny a měli spolu spoustu dětí, ale tahle myšlenka zní líp, když se nevysloví nahlas.

Anonymní řekl(a)...

Ahojky:-))),
moc moc moc děkuju za překlad:-)))).Díky Vám jsem se měla po dlouuhééé době zase na co těšit.Je skvělé,co jste dokázali a ještě jednou Vám moc děkuju.Jste všichni super!!!

Unknown řekl(a)...

Ahoj Lenco, prosim prosim, nejakym nedopatrenim mi nedorazily kapitoly 32 az 36 do 32 posilani letaxem fungovalo skvele. Moc dekuju za poslani Hanka

Anonymní řekl(a)...

to petina 9:21: jo jo,moly byla úžasná, trochu mě i mrzelo, že si to Lupin nevyřídil se Šedohřbetem , téměř jsem s tím počítala
to monisek: ten epilog mě přišel jak kdyby to psala nějaká silně romantická pubertální slečna, ale nic proti pubertě, ale tohle Rowla fakt neměla dělat
já jsem teda děsnej romantik, ale tohle i na mě bylo moc

Anonymní řekl(a)...

váááááájo právě jsem to dočetla páni to bylo něco, ale čekala jsem trochu obsáhlejší konec no neva tímto se připojuji k ostatním a moc moc děkuji Velkému sedmovi a všem kdo se podíleli na chodu těchto stránek díky díky a ještě jednou díky. Jo a ještě malá připomínka já si myslela že meč Godrika Nebelvíra odcizil ten skřet griphook nebo jak se jmenoval tak jaktože ho najednou vytáhl Neville z toho klobouku??? Že by zase nějaké nevysvětlitelné kouzlo??

Anonymní řekl(a)...

Nevím jak vy, ale já se po dočtení konečného dílu cítím dost zvláštně, celý ty roky jsem pořád čekal na další knížky a teďkom nevím na co budu zase čekat, prostě divnej pocit!!! Velký sedmo moc ti děkuji

Anonymní řekl(a)...

V první řadě obrovské ,DÍKY!' JKR, Sedmovi, týmu z letaxu a mnoho dalším. Nic víc není třeba říct.

Z konce mám dobrý pocit, i přese všechno mám. Možná někomu epilog přijde až moc sladký, ale jo, je to pohádka, mně se moc líbil. Třeba jsou některé věty jen proto, abychom věděli co a jak je, ale berte to takhle, jmenovat se Albus Severus Potter, tak to už něco znamená.
Teď už se jen smířit s tím, že to bylo naposledy, ale jak už někdo psal - kdo ví...

new_identity řekl(a)...

nejsem si te djista jak to presne je, ale myslim ze mec Godrika Nebelvira je urcen kazdemu kdo ho potrebuje, stejne jako ho Harry vytahl v Tajemne komnate. A nezalezi ze ho mel Griphook protze tomu nepatri, Nebelvir ho nukdy neukradl

Anonymní řekl(a)...

Misulka: Vytáhl ho ze stejného důvodu, jako Harry v tajemné komnatě.

Žerik: Je to takové nenaplněné prázno, které zůstalo. Nikdy jej nenaplníš, protože vždy jde číst dál, chtít víc.

Anonymní řekl(a)...

ahoj ja se taky přidávám k všeobecným díkům..takže díky moooc:)) jen mě trochu překvapilo kde se tam vzal ten meč,když ho naposledy měl ten skřet?

Anonymní řekl(a)...

asi teď začnu číst HP od 1. dílu
možná se mi to všechno lépe propojí
pořád ale přemýšlím jak se ta Brumbálova hůlka dostala do té jeho hrobky
nejspíš Brumbál spadl tam co spadla hůlka a tak ji tam našli ležet vedle něho atd. ...

Anonymní řekl(a)...

Chtěl bych se zeptat..kde to čtete?ja když kliknu na ty kapitoli vlevo tak se mi ukaze nejakej blogger atd.moc bych ctel si to precist..dekuji predem za odpowed a za pomoc..zatim nashle!

Anonymní řekl(a)...

to Hanza: no ono to nejde protože to je zakázaný :-(, posíláme si to emailem, tak jestli chceš tak mi dej adresu a já ti to pošlu

Anonymní řekl(a)...

Moc díky, za tu práci kterou jste si s překladem dali a já díky tomu i všem, kteří tak dokonale a rychle rozprostřeli letaxovou síť, jsem jedním dechem přečetla celý překlad. Díky, díky, díky !!!

Anonymní řekl(a)...

Tom-t: ahoj konečně přečet.
no myslim pořád že poslední věta z 36 kapitoly mluví za všechno harry má nárok na śtastnej život

Anonymní řekl(a)...

To by jsi byla strasne hodna:D..ja sjem do toho nehorazne zazranej:D¨uz asi 3roky..jinak email je holica@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

Dakujem Sedmovi za super pracu a tiez aj vsetkym odosielatelom za tu namahu, teda obzvlast Lence, lebo ona obsluhovala moj krb. takze DIKY

wanna

Anonymní řekl(a)...

Prosím o změnu v závěrečném dialogu Harry : Voldemort - ať mu Harry tyká - vykání vyjadřuje určitou úctu a respekt a to se mi do té situace vůbec nehodí.

Anonymní řekl(a)...

ještě taková otázečka k epilogu pochopila jsem správně že vikrorie je dcera Harryho a Ginny?

Anonymní řekl(a)...

Sedmo, díky za to co jsi pro nás udělal

Ke kapitole... takové podle očekávání. Epilog byl mnohem realističtější než jsem čekala, k cukrové vatě bych ho moc nepřirovnávala. nejlepší byla stejně ta věta o nejstatečnějším muži, co by na to asi řek sám zmijozelský ředitel Sev

Anonymní řekl(a)...

Honzo, tak by to tam mělo ýt, mrkni na to a dej vědět, možná něco bude 2x, kdyby něco chybělo, tak dodám, přeji pěkné počteníčko, je to bombááá

Anonymní řekl(a)...

Nejvíc mě dostalo, ze Ronova a Hermionina dcera se jmenuje Rose - zřejmě po madame Rosmertě - ty výčepní z Prasinek :))))))))))))

Anonymní řekl(a)...

Petík: Ale to je právě taky ten rozdíl mezi ním a Pánem zla. Harry je lepší.

Jane: Ano, konečně, ač bych se mnohem raději ještě těšil. Je to tak, ta poslední věta to krásně vystihuje. Ono jen nad ní musela JKR strávit nějaký čas, poslední věta mnoho znamená. Teď už můžeme klidně spojlovat :)

Anonymní řekl(a)...

to ou: ne ne , myslím, že děti Harryho je James, lily a albus

Anonymní řekl(a)...

to ou:
Viktorie je dcera Billyho a Fleur

Anonymní řekl(a)...

ou:
Viktorie je dcera Billa a Fleur:-)

Anonymní řekl(a)...

četla jsem to asi moc rychle a nedochází mi kdo je ta Viktorie, víte od začátku je tato knížka publikována jako pro děti, ikdyž dávno už pro děti není, a jsem moc ráda že to takhle skončilo, epilog je sice trošku sweet ale stejně jsme všichni tiše věřili, že to tak dopadne, proto si nemohu stěžovat a velký sedmo děkuji, strávila jsem s tebou měsíc a kousek a trošku mě mrzí, že to končí

Anonymní řekl(a)...

tom-t: no ale stejně jako bystrozor toho může ještě hodně zažít a to jak jsme říkala s tim opáčkem tak mi připadá že James ml je úplně jako jeho dědeček a ještě ke všemu s tim plánkem, no a když vemeš tam budou chodit zase lily, albus severus

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak, Billy a Fleur mají Viki.

Les: myslíš, že po Rosmertě? Harmiona přeci jen nežije/la v kouzelnickém světě, takže do toho taky měla co kecat, jejich děti se jmenují docela normálně :)

Jerry řekl(a)...

Velký Sedmo díky moc !! Kapitola byla opravdu nejlepší .. Se vzrušením jsem hltal každičké slovo .. Epilog byl sice pohádkový, ale hodně věcí se mi líbilo .. Jestě jednou DÍKY VELKÝ SEDMO !

Anonymní řekl(a)...

Jane: přesně tak, historie se bude opakovat:-) teda snad už bez Voldemorta:-)
Taky jsem myslela, že začnu znovu číst od prvního dílu, nakonec jsem začala od trojky:-)

btw. za ten epilog jsem spokojená, jako pohádka to začalo a jako pohádka to skončilo

Anonymní řekl(a)...

tu tom.t
tak po kom jinym. Me se to libi

už ses dnes koukal do pošty? Mas tam od mne zasilku.

Anonymní řekl(a)...

Jane: Teď to ale nejsou už jen tři ani čtyři, je jich mnohem víc, pokud by se přátelili všichni Potterovi a Weaslyovi. Ale jsou tam věkové rozdíly a sourozenci nemají takové přátelské pouto (většinou). Přesně tak, když ukradl ten plánek... pravda je, že o těch chodbách se už asi ví, ale i tak, takového dobrodružství, co se muselo za posledních 19 let a po nich udát.

Anonymní řekl(a)...

snad je to ok ale nemam winzip:D takze nemuzu otewrit ten soubor..ale nekoho sezenu kdo to ma..jinak moc dekuju;-)

Anonymní řekl(a)...

Mně třeba na konci 36. kapitoly dojalo to, jak šel Harry za Ronem a Hermionou, za těmi jejich společnost si přál nejvíc. To mě fakt zahřálo u srdce....:-)

Anonymní řekl(a)...

tom-t: jo to jo, mít tak slavnýho tátu ,mohla nám toho říct více i na tom Chatu

Anonymní řekl(a)...

Les:
chtěl jsem Ti odepsat ma e-mail, pak jsem šel sem a nechal to otevřené. Takže když už jsi tu, moc díky za ranní sovu, určitě potěšila.
Když jsem to sběžně prohlédl, čekají mě napínavé zážitky. :)

Anonymní řekl(a)...

to Honza:tak jestli chceš tak ti můžu přeposlat odzipovaný to není problém, mě tu taky vždycky někdo pomohl, když jsem něco potřebovala, tak to alespoň můžu oplati zase já někomu jinému :-)

Anonymní řekl(a)...

Miša: To byla pěkná část, ale nevím proč, nejvíc mě dostalo, když Paní Weasleyová bojovala s Belatrix, to se mi svíralo hrdlo a poléval mě studený pot :)

Jane: Jen si vem, jak se na něj bude Scorpius zase utrhovat ve škole a hnedka se znovu znepřátelí :) Snad nám JKR ještě pár věcí odkryje, myslím, že určitě.

Anonymní řekl(a)...

Velký Sedmo, díky za skvělý překlad :) A díky všem, kteří zajistili, aby se k nám ten překlad dostal :)
Marsia

Anonymní řekl(a)...

uz je to dobry ale nemam asi tak 4 kapitoli tak ti casem napisu jaky chybý jo??

Anonymní řekl(a)...

Jo tem soubouj byl fakt dobrej paní weasleyová a belatrix, ale docela mi to přišlo takový já nevim všude tak stejný jak si dramaticky strhne ten plášť a všichni on žije

Scorpien no nevim co tam řikala JKR ale nebude trochu jinej

Anonymní řekl(a)...

tom-t
jo to byla taky super část, byla jsem na ní pyšná:-)
co mě ale naštvalo, že přežili Malfoyovi, hlavně Lucius (ten had z toho vždycky vyvázl):-(

Anonymní řekl(a)...

Ta tva statistika byla perfektni a ten preklad samozrejme taky!!!! Vsichni jste uzasni! A jsem moc rada, ze se mi vas , byt omylem, podarilo najit a ze jsem se mohla stat jednim z "odberatelu":-) A dekuju i Lence, ktera mi poctive a temer vzdy rozesilala zasilky a na konci napsala i moc pekny mail:-) Vazim si vasi prace a at se Rowlingova klidne stavi na hlavu...
Krasny den a mnoho dalsich!!
srandovni_had@centrum.cz

Anonymní řekl(a)...

Díky Sedmo že jsi to pro nas překladal.

lakata řekl(a)...

Velký Sedmo, díky moc,moc,moc za skvělou práci, kterou jsi tady udělal. Je to smutný, že už je konec, i když to všechno (nebo alespon skoro všechno) dopadlo dobře.Bohužel tím asi končí jedna kapitola mýho živůtku, protože ted už nemám na co čekat a je mi líto že se nemůžu těšt na nějaký další pokračování. Ještě mé nesmírné díky patří všem, kteří se starali o to, aby jsme vůbec mohli číst. Ještě jednou všem veliký dík.

Anonymní řekl(a)...

Jane: Těch soubjů bylo moc, jsou si hodně podobné, takže to asi nebylo tak efektivní, když opět spouta lidí a opět Harry, ale asi u tohodle konkrétního souboje šlo spíš o to, že ona jako milující matka, která právě přišla o syna, bojovala za svou rodinu, ani trochu za sebe, to mě hrozně dojalo.
Přeci jen je to Malfoy, mají to v krvi. Draco byl sice Harrym zachráněn, ale povahu nezměníš, u něj ne, bude mírnější, ale bude to Malfoy, jak má být :) Rozhodně nebudou kamarádi.

Anonymní řekl(a)...

Ahojky! Zajímalo by mě kde to všichni čtou!Já jsem četla naposled asi 21 kapču! Mohl by mi někdo říct jak se dostanu k dalším kapitolám??!!Plosím!MOC mi chybí to psaní a čtení a jsem strašně moc zvědavá co bude dál!Vy si ty další kapitoly asi posíláte meilem co?Mohla bych někoho poprosit jestli by mi někdo neposlal všechny kapitoly kdyby to šlo ráda bych si to přečetla a kdyby ty nešlo tak prosím od 22. kapitoly víš!Děkuji můj e-mail je Schreiberova.Anna@seznam.cz


PS.:děkuji velký sedmo za to, že jsi to přeložil.

PSS.:Doufám, že někdo vyhoví mé žádosti a pošle mi to!
Předem díky!

Anonymní řekl(a)...

Miša: Mě ani tolik ne. Svým způsobem i Lucius si ke mě našel cestu. Asi proto, že měl Draca a ženu, která i přese všechno měla srdce a hlavně tam byl ten cit, to, co Pán zla postrádal. Lucius už by podruhé takovu chybu neudělal, sice podle, ale přidal by se na stranu dobra.

Anonymní řekl(a)...

tom-t: no to se u můžeme jen dohadovat nebo třeba počkat na encyklopedii nebo další rozhovor

misa: přesně jejich láska k Dracovi byla asi silnější než k voldemortovi a jeho další chyba

Anonymní řekl(a)...

tom-t
Jediný komu bych byla ochotna odpustit, je Narcissa. Ta to dělala všechno pro rodinu a hlavně Draca. Lucius je zmetek nejvyššího řádu, přidal by se na stranu dobra jen proto, že by tam byl v bezpečí. U něj je všechno jen chladný kalkul...

Anonymní řekl(a)...

možná by mě zajímalo jak by se zachovali ostatní smrdijedi kdyby fakt zajali jejich děti jak to navrhoval Aberfort jak by se asi rozhodly?

Anonymní řekl(a)...

Ahoj... Tak nakonec me dojmy... Proste to tam chybi, chybi tam, kapitola o zivote po padu pana zla... chybi tam neco jako bradavicky expres, rozmluva s Brumbalem, nebo neco... Cokoliv, aby jsme se dovedeli, ze vsichni ziji... a naznak toho jak si predstavuji svuj zivot dal... Takhle ten epilog proste nemohl vyznit... Takze kouzelny svet HP je i nadale kouzelny, ale autorka me nastvala.... Tim s prominutim odflaknutym koncem... Ja nechci cist nejakej chat, abych se dovedela, zda ti, co nestihla zavrazdit prezili i to zaverecne radeni... A diky tomu konci me o to vic stve ten STAN...
Diky pani Weasleyova... diky Vam tahle kniha stala za to...

Anonymní řekl(a)...

ivi: píše tam jen o těch 4

Anonymní řekl(a)...

Jane: Bohužel, teď jen to. Nebo by se mohl objevit nějaký náruživý fanúšik, ktorý by sa dal do tvorenie pokračovánie. Ale muselo by to stát za to ;)

Miša: přesně proto by to udělal, jen aby se uchránil. Ale jak už jsem psal, něčím si mě získal a já mu alespoň z části odpustil.

Ivi: To jsem rád, pěkné ráno - vlastně skoro poledne přeji :D
Jde o to, že jsme tím strávili spoustu času, mnoho lel, a proto jsme se tak zažrali do děje, že jen stěží se nám dá vyhovět.

Anonymní řekl(a)...

Mocmoc díky našemu Radkovi, že s překladem úspěšně začal a ještě líp skončil, nesobecky a nezjištně jej poskytoval ostatním... A taky, že ho v průběhu překládáni neodradila ani nečekaná změna postoje JKR ani uštěpačné poznámky některých... Zato vše, tisíceré díky :o)))
Sevy

Anonymní řekl(a)...

Páni to že je konec mě nějak dostalo. Sice jsem se těšila na konec knihy, ale ty večery tady nad našimy spekulacemi mi budou hrozně chybět.
Velký sedmo hrozně moc děkuju, neuvěřitelně jsi mi zpříjemnil prázdniny. A taky děkuju letaxové síti za zasílání balíčků. Všichni jste prostě skvělý.

elen řekl(a)...

Pripojuji velké Díky Radkovi za nádherný preklad a velkou obetavost!Bylo krásné tesit se na dalsí kapitoly. Moc moc dík :-)))

Anonymní řekl(a)...

To TOM: Prave proto, ty zijes sest knih se vsemi postavami, to je nekoik let oblibis si je a ona ani nerekne, ze prezili a jak se jim dari??? Misto toho povazuje za mnohem dulezitejsi, rict jak dopadly relikvie??? Ano to se dalo zvadnout v jednom odstavci... Ten konec proste nezvladla... A pokud ho nechapa otevrej kvuli encyklopedii, tak ho uz nezvladla tuplem... Vis vsechny ty knihy mely nejakej ucitej dej, linii, ale tahle mi prisla jak kdyby to sand ani nepsala ona...

Anonymní řekl(a)...

Ivi: Měly děl, linii, byly až schématické, pokaždé polkidné bezpečné Bradavice a na konci vyústění a rozuzlení co jen šlo, aby se dalo pokračovat. Ale v tomhle díle chyběla bradavická škola a potom to všechno mezitím nešlo jen tak shnout a odfláknout, proto se tolik věnovala jejich cestě a napínala nás až do samotného konce, který byl sice velkolepý, ale jaksi utnutý. Oproti předchozím knihám mi tam možná chybí tak ještě dvě kapitoly, které by byly klidné a ještě pár věcí nám nenásilně objasnily.

Mimochodem, teď jsem v počítači objevil složku Harry Potter, kterou jsem založil před dvěma lety ku příležitosti HP6. Jdu si přečíst tehdejší spekulace o sedmičce, se pobavím :)

Anonymní řekl(a)...

Už to za mne všichni napsali, tak jenom stručně - Díky, Velký (sedmo) Radku, díky všem správcům letaxové sítě ( a v mém případě Lenče zvlášť). Myslím, že samotný vznik tohoto báječného překladu a jeho rozšíření mezi lid se časem stane další potterovskou legendou:-)

Anonymní řekl(a)...

moc prosím o zaslání finální verze na pjdp@seznam.cz jestli je to možné tak díky...

Anonymní řekl(a)...

Taky chci předat velké díky Velkému Sedmovi.Díky překladům jsem si mnoho večerů vyplnila příjemnou konverzací se sedmožrouty i básněním.
PS:Díky převelice za to, že Tedy Viky líbá a ne mucká.To bych se asi složila pod stůl:-)

ladybeetlee řekl(a)...

Ahoooj,tak ja se chci taky pripojit k dekovovacce..Diky,velky prekladateli! Bohuzel jsem byla mimo CR 14dni a tak jsem u 9kapitoly..Byla by tu dobra duse,co mi posle cely HP7 na email:ladybeetlee@seznam.cz PŘEDEM DIKY ZA DOBRY SKUTEK! Mejte se fajnove!

Anonymní řekl(a)...

Z jihočeských luhů a hájů posílám všem skromné děkuju!!! mraziCZech

Anonymní řekl(a)...

anonym 11:56 tvůj požadavek jsem poslala dál, do večere by Ti to mělo přijít.

Anonymní řekl(a)...

Bess

Tak musím přiznat, že jsem u posledních 6 kapitol permanentně ronila slzy a smrkala atd., ale nevím , jestli to bylo "úchvatným" popisem děje, spíš, jak už tady někdo poznamenal, že jsem s těma postavama žila posledních 7 let. Začala jsem v roce 2000, to mi bylo 14 a od tý doby jsem tenhle svět milovala. Teda obzvlášť těžce nesu, že Rowla zabila Freda, nicméně chápu, že tím chtěla naznačit, že pro dobro vznikají oběti...(nebo tak něco, ble ble). Epilog sice uspokojí spekulace o tom, kdo s kým bude mít kolik dětí atd., ale svou romantickou přeslazeností mě trochu iritoval...Taky bych ocenila víc informací o ostatních přeživších na obou stranách...No, co se dá dělat, máme to za sebou, je konec těm nekonečným dohadům, jak to dopadne...nicméně, myslím, že svět Harryho Pottera neumírá, spousta z nás v něm určitě více či méně žije...ne? Tak se těším třeba někdy na viděnou v Bradavicích...

Anonymní řekl(a)...

Anči Tvůj požadavek jsem poslala dál.

Anonymní řekl(a)...

Všechny zájemce o Vy-víte-co bych prosila, aby se zapsali na: http://sedmozrouti.blog.cz/0708/letax-nekonci

Během odpoledne budtete vyslyšeni :-)

A všechny ostatní zdravím!!

Anonymní řekl(a)...

Velké díky vám všem, Velkému Sedmovi za úžasný a rychlý překlad a správcům letaxové sítě (zvláště Luce a Čikovi, kteří se mě ujali) za bezchybnou distribuci. Udělali jste obrovský kus práce, za který by se nemuseli stydět ani profíci!
Kdyby u nás všechno takhle bezvadně fungovalo, bylo by na světě líp

Anonymní řekl(a)...

Jdu obhajovat epilog! :)) Třeba ti Malfoyovi, někdo zlej zůstat musel,s kým by se James ve škole hádal a na koho by měl super hlášky,kdyby tam zůstali jenom hodní studentíčci, tak by nakonec byl se svou akční povahou největší problémák sám James. a malfoyovi jsou právě se změnou strany a s dluhem za život vůči Harrymu takový to připustitelný zlo, aby se jako něco dělo,ale zas aby to nebylo moc zlý. A Harry jako táta? myslím že tam chtěla rowla ukázat,že kromě všech úspěchů v boji a jako bystrozor potom, konečně dosáhl toho,co vždycky postrádal a to je rodina, kterou může milovat a chránit a že může s nějakým zpětným zadostiučiněním vychovat kluka (rovnou dva) jako byl on sám a dát mu všechno to,co mu chybělo a ještě jejich jmény uctít památku všech, které miloval - ačkoliv doufám, že když je Albus Severus tak je taky James Sirius, i když sem to zatím nikde nečetla.

Anonymní řekl(a)...

A nová Weasleyovic family je taky super, vždyť rowla už v ději házela narážky, že Hermiona se v něčem - zvlášt v "drbacím" tónu :)- hodně podobá Molly. Tak nám prostě rowla do epilogu strčila opakující se historii ale tentokrát jak už to fakt mělo být, bez strachu, jenom s láskou a štěstím - a vemte si, že obojího na světě zas tolik není, abysme to museli hned zatracovat. když to tak vemu, stačí si jít teď pustit televizi a v nejbližších pěti minutách někoho zastřelí nebo zmlátí nebo týrají a o večerních zprávách ani nemluvím. mám ten epilog prostě sentimentálně ráda :)

Anonymní řekl(a)...

Taky se přiojuji k dlouhému zástupu děkujících.
Velký dík patří nejen Sedmovi za skvělý překlad, ale i všem, kteří se starali o "Letaxovou síť". Ještě jednou díky. Leny

Anonymní řekl(a)...

Nevím proč, ale já sem dycky něco napíšu, zrovna když konverzace umře ;(

Anonymní řekl(a)...

petina: krásně napsaný a souhlasim
a taky věřím že je James Sirius, Albus Severus, Lily, a Teddy Remus a máme je tam všechny

Anonymní řekl(a)...

Petina: Jsi můj člověk. Krásně jsi to vystihla, tleskám.
Malfoy musel zůstat, všechno zlo nikdy nevymítíš a že to byl dluh za život je přesné.
Myslím, že jsem i někde četl, že je to James Sirius Potter, ale možná už z toho blázním a vidím, co chci vidět :) a četl jsem to jen takhle někde v dizkuzi.
Napiš ještě nějaké postřehy, pěkně se čteš :)

Anonymní řekl(a)...

Čím víc o tom epilogu přemýšlím, tak za prvé, ať je kýčovitý jak chce, mně se líbí....ALE je v něm vážně žalostně málo informací...co třeba jak skončil Neville a Lenka...trošku neúcta k těm postavám nic o nich nenapsat.

Anonymní řekl(a)...

Jo omlouvám se, o Nevillovi vlastně sdělila, že je profesor...:-(

Anonymní řekl(a)...

konverzace na HP7 nikdy neumírá, Peti ;)

Anonymní řekl(a)...

mimochodem všimli jste si že všechny mužské kladné postavy končí na S jak pak se to rýmuje co?

Anonymní řekl(a)...

Miša: Neville je profesor a s Lenkou to nechala otevřené. Oni dva mohli a nemuseli zůstat spolu. Lenka, jak JKR někde prozradila (člověk už si nepamatuje, kde to četl), uzná, že někteří tvorové jsou opravdu vymyšlení, pak cestuje po světě, objevuje nové a nové a třeba je i s Nevillem... asi to dost záleží na každém z nás, jak moc a co si přejeme.

Anonymní řekl(a)...

Jane: To je ta mytologie, asi to s tím krapet souvisí, dobře se skloňují - zní to dobře, a pak jsou to přeci skvělá jména ;) (Ron není na ,s' ani Neville a další z mladých ;) )

Anonymní řekl(a)...

tom-t
jo četla jsem, jak skončili. Ale musela jsem si to přečíst v chatu a ne v knize...to mi vadí...
Ale už to řešit nebudu, je to tak jak to je a nic to nezmění na tom, že potterovská série bude moje nej.

Anonymní řekl(a)...

super :) tak další postřeh, jestli je teda Viktorie fakt dcera Billa a Fleur a je s Teddym, tak to je nádhera, protože oba jejich otcové byli pokousaní Fenrirem Odporným Šedohřbetem, takže jsou spolu spojení přímo víc jak symbolicky, se stejně vsadím, že kvůli tomu se dali dohromady,že si jako jediní rozumněli a chápali se,když jejich rodiče prožívali něco podobného, protože jak se v šestce báli všichni o billa,jak se v něm to kousnutí projeví,tak je to podobné zase na lupinův strach o tonksovou a malého teddyho,že jim ublíží.

Anonymní řekl(a)...

tom-t: myslim z těch starých, pubertech, kteří všichni museli zemřít škoda

Anonymní řekl(a)...

ad. skloňování: na Lopuchu se vedla sáhodlouhá debata, kde lynčovali Medka za špatné skloňovaní těchto latinských jmen...to jen na okraj:-)

Anonymní řekl(a)...

Díky Radkovi i všem,kteří se starali o průchodnou letaxovou síť. Je strašně fajn vědět, že druh "dobrý člověk" nevymřel. Pro nás "neangličtináře" a až fanatické fanoušky HP jste udělali fakt hodně.
Ještě jednou díky a moc se těším na finální balíček ( krb budu udržovat průchodný a bezpečný tak dlouho, dokud nepřiletí ).

Anonymní řekl(a)...

To misa: Ve zkratce si vystihla vlastne nejlepe me pocity... Lenka, Neville, i kdyz je profesore, George, Bill, Flour, rodice Weasleyovi, Percy, McGonagalova a ostatni profesori, Kratiknot, ale taky Hagrid s Drapem... Moc toho o nich nevime... O nekterych nevime nic... Jako kdyby nebyli...

Anonymní řekl(a)...

A malá Lilly je celá po mamince, úplně vidím Ginny jak chtěla jít kdysi taky do Bradavic, když tam šel Ron a rodiče jí říkali,že ještě musí počkat,ale ona chtěla hned :) mně ten epilog přijde tak sentimentálně úsměvnej, já se vážně usmívám když to čtu,hrozně ráda totiž vidím i v reálným životě svoje kamarády,že jsou štastní, tak mě to nějak dostává, že i ti fiktivní jsou nakonec štastní :)

Anonymní řekl(a)...

Ad sklonovani Me osobne Siriovi nejde moc pres rty... Me se ten Sirius - komu cemu Siriusovi docela libi... Ja proste asi nejsem dobra CECHA!!! :o)

Anonymní řekl(a)...

Petina: To je moc pěkný. Pravda, pravdoucí. Myslíš, že Harry s Ginny žijí na G.náměstí 12?

Jane: Ano, jako kdyby to bylo takové krytí, aby nikdo nemohl vyprávět Harrymu o jeho otci a matce.

Miša: Zrovna jsem nad tím přemýšlel, že jména jsou v knize skloňována často několika způsoby a to špatně, ale ono to pro nás zní takhle líp.

A to i profesoři mají své rodiny, na svátky a prázdniny jezdí domů - v Bradavicích zůstává jen Filch.

Anonymní řekl(a)...

Taky nejsem správná Čecha, protože takhle mi to jde přes pusu líp:-)

A k Ginny a Harrymu, pevně věřím, že spolu žíjí na Grimmauldově náměstí:-)

Anonymní řekl(a)...

Petina: Protože jak už jsi napsala, toho štěstí zase tolik není, proč ho nenajít alespoň v knize, která je třeba pohádková, ale tak to v knize být může. Ten sentiment je potřeba.

Anonymní řekl(a)...

Miša: Ono když se na Grimmauldově náměstí 12 trochu vymaluje a odstraní se hlavy skřítků, je to možná i docela útulný byteček :)

Anonymní řekl(a)...

ivi: taky se mi více líbí Siriusovi

Tom-T: staří hrdinové odchází a mladí přícházejí /něco i takového říká Sirius Harrymu v HP5 film/

JO a taky by mě zajímalo jestli tam žijí a Krátura s nima a jestli ten dům předělali i když myslím že bodou žít v Godrikově dole

Anonymní řekl(a)...

ivi: jo, to je fakt,to mě taky štve, sice mám epilog ráda, ale určitě se do něho dala vlepit nějaká vzpomínka na uplynulých 19 let, mohl se Harry zasnít třeba. I když k tomu Hagridovi, když je k němu Al pozvanej na čaj,tak asi bude pořád v hájence,ne? a McGonagalovou bych tipla na tu ředitelku,jak se tu už včera řešilo, ona je ta herečka krapet stará tak to svádí k představě,že profesorka už by na to neměla,ale asi by měla teprve nějakých baťovských 69, ať to není ošklivá 70 a to by určitě šlo ještě ředitelovat:)ale třeba Molly a Arthur už asi měli předepsáno být jenom šťastnými prarodiči v důchodu a užívat si další generace. nevím no, už sem stoprocentně zažila i horší konce, teď si jen nevzpomenu kde, a je fakt,že pro autora to musí být hrozně těžký, když má víc hlavních postav a chce jim nechat úplně totální konec,protože by to nebylo fér je o zavíračku připravit,ale přitom tam má někam vepsat ještě osudy dalších,muselo to být asi moc těžký tak se na to vykašlala, nevim no,nebo se těšila na chaty,kde to pak bude všechno vysvětlovat :)a nebo jí někdo poradil ,že když si to nechá na další přídavné knihy typu Svět Harryho POttera enbo Harry POtter:a jak to bylo dál? nebo něco podobnýho tak vydělá víc ;)

Anonymní řekl(a)...

Díky Radku,ten překlad byl skvělý ajak už tady někdo napsal těžko Medek bude mít lepší. Díky taky Voldemortce, která s tebou i s námi musela mít ohromnou trpělivost. A díky všem na letaxové síti za skvělou práci.
Mě osobně se knížka líbila. Byla plná děje, ale i lásky neboť v tomhle souhlasím s Brumbálem, že láska je to největší na světě. škoda, že tahle sága končí. No snad si to rowla ještě rozmyslí.

Anonymní řekl(a)...

tom-t
jj, myslím, že by se mi tam líbilo:-) A určitě tam jsou s Kráturou, protože bez něj by to nebylo ono. V Godricově dole je třeba Hermiona s Ronem nebo že by byli se starouškama v Doupěti?:-) To by měli aspoň zajištěný hlídání:-D

Anonymní řekl(a)...

Grimmauldovo náměstí 12 je fajn, i když je trochu moc tajemný,jak se zasouvá,tak kdyby z toho udělali normální dům, aby se děti nemusely na hřiště přemisťovat,ale mohli i za bílýho dne vycházet,tak by to šlo :) a Krátura byl nakonec moc fajn a skvěle vařil, když ta Ginny byla tak vytížená jako hráčka v Harpyjích,tak měl Harrymu aspoň kdo uvařit :) To Ron musel asi za maminkou, Hermiona by mu skřítka nepovolila :D a ještě když šla na práva...taková emancipovaná slečna :)mimochodem ti tak bydleli kde,co myslíte? Doupě by už muselo vypadat jak Babylonská věž aby se tam všichni vešli :)

Anonymní řekl(a)...

Ne, v Godrikově dole ne, Harry na něj má vzpomínky, ale to je tak všechno. K domu na Grimmauldově náměstí 12 už je přeci nějakým spůsoběm vázaný.

McGonagalová je ředitelkou, ale snad už ne v době, když tam jdou malý Potterové, to už je na odpočinku a je tam někdo cizí.
Ono, kdyby nám chtěla napsat víc, tak, aby to bylo spavedlivé ke všem v knize, se to roztáhne na 20 stran, pak 50 a klidně i sto a to už nemohla.
I když těch 19 let, hmm... to muselo být, třeba když spolu začínali chodit a bydlet a měli první dítě áá, to je věcí :)

Anonymní řekl(a)...

myslim že Harry a Ginny by bydleli v tom godrikově dole harry je přece potomek Ignotuse Peverela ne ? i když v londýně by to bylo taky fajn

Anonymní řekl(a)...

Ron a Hermiona podle mě bydleli v nějakém úplně novém domě v Londýně. Hermipna má mudlovské rodiče a Ron by s mámou nebydlel. Určitě na oko normální domek a uvnitř... :)

Anonymní řekl(a)...

A Ginny a Hermiona spolu leželi ve stejné porodnici v Londýně :) a určitě měli společnou svatbu :)asi ještě před tou porodnicí :) ale třeba ještě k epilogu,musím rowle nechat,že rodiče z nich udělala super, třeba ron byl úžasnej a vtipnej, takovej dobrej tatík,bych do něho neřekla v těch dřívějších dílech :)

Anonymní řekl(a)...

A uvnitř jak v Hermionině kabelce :D

Anonymní řekl(a)...

tom-t: no když to spočítáš tak je mu 36 albus 11 tak ho měl v 25 James je starší no a nevim sakra jak mohra hrát ten Famprpál ginny

Anonymní řekl(a)...

Já myslím, že se jí povedlo v nich nechat sebe, jací byli a jací by mohli být právě za těch 19 let. Harry především šťastný a pyšný, Hermiona starostivá, Ron stále trochu srandista, to jsou prostě oni, jak je máme rádi.
Ale Ginny mě v Hapyjích trochu překvapila. Inu, nemohli všichni na ministerstvo.

Anonymní řekl(a)...

Jane: Mno - kdo ví, s kym to ta Ginny opravdu má :D když není furt doma :D

Anonymní řekl(a)...

Už jsem sem tenhle odkaz dávala, ale nevím, jestli jste ho zaregistrovali, tak ještě jednou:

http://www.artdungeon.net/

Jsou to obrázky z Harryho, už tam jsou i ze sedmičky. Na jednom je i svatba Ginny a Harryho. Vážně jsou moc pěkný:-)

Po dočtení epilogu jsem si představovala, jak žijí a dělají kamarádský sleziny, slaví spolu Vánoce a narozky a svátky atd.:-)

Anonymní řekl(a)...

no jo i když jsem ukonce pořád může spekulovat a vymýšlet jak to asi je
s malými indiciemi

Anonymní řekl(a)...

Miša: skvělý odkaz, díky moc, úplně se mi vybavují ty scény z knížek a krásně to zapadá. :)

Anonymní řekl(a)...

misa: jeee, ja u knížky ani tak nebrečela jak se mi chce teď, při představě těch slezin, to by muselo být kráásnýý.

Anonymní řekl(a)...

moc krásné obrázky díky

Anonymní řekl(a)...

četla jsem si znovu epilog a příde mi,že James je takovej jinej :) ale vypadá tak trochu, že zdědil geny Freda a George, nemáte taky ten pocit? už jenom to škádlení :)ostatní děti se tak pěkně rozpárovali na kluka a holku stejného věku že to už v jedenácti vypadá na další dvě svatby v budoucnu :)

Anonymní řekl(a)...

Jo taky jsem přemýšlela, proč napsala epilog zrovna po 19ti letech. Má to nějakou symboliku nebo se jí to jenom líbilo? Většinou se ty roky zaokrouhlují.

Anonymní řekl(a)...

petina: možná po dědečkovi

Anonymní řekl(a)...

Petina: Neblbni :D to by nám ty rodiny pěkně degenerovaly. Bychom se taky mohli dočkat, že někdo nebude umět čarovat.
James má možná trochu z George a Freda, dit se museli nějak objevit, ale taky Harry byl jedináček, kdo ví... kdyby měl sourozence.

Anonymní řekl(a)...

huh, myslíte, že se dala Lenka do kupy s Nevillem? Já myslela, že začala chodit s Deanem, jak jí v jedné kapitole dal ruku a šli společně bojovat...

Anonymní řekl(a)...

anonym 13:16: Ne, nemyslím. Když už, tak s Nevillem, ale ani to není 100%

Ty obrázky jsou skvělé, vážně krása :)

Anonymní řekl(a)...

To jsem ráda, že se líbí (heh dělám, jak kdybych je kreslila já:-D )
Já z nich byla naprosto unešená, autorka má skoro úplně stejné představy jako já, fakt to krásně vystihuje.

Anonymní řekl(a)...

taky musim ještě jednou ty obrázky jsou fakt nádhera mnohem hezčí než z knižky a ti pubertové

Anonymní řekl(a)...

Miša: Na některých těch fotkách Harry těm dvou docela kření, co? ;) Je to úžasné, někdy mi chvíli trvá, než se najdu, ale prostě krása. Líbí moc. Je úžasné vidět, jak v lidech prostě dál žijí všechny ty postavy.

Anonymní řekl(a)...

Díky za tenhle bezkonkurenční překlad. Respekt :)

Anonymní řekl(a)...

tom-t
jj, autorka si zřejmě oblíbila Rona a Hermionu ;-)
Jinak hned co jsem dočetla epilog, tak jsem se dívala na obrázek v sekci General - svatba Ginny a Harryho....pěkný ouvej mi bylo.

Anonymní řekl(a)...

A samozřejmě děkuji také všem pracovníkům v letaxové síti.. :)

Anonymní řekl(a)...

Obrázek, kde Harry leží Ginny hlavou na klíně, ve mně vzbudil zvláštní emoce...

Anonymní řekl(a)...

Miša: Jak už jsem psal, u Harryho a Ginny mi je taky tak nějak úzko... nějak to na mě působí

Anonymní řekl(a)...

A kruci taky mi je nějak tak divně když jsou tam tak všichni pohromadě

Anonymní řekl(a)...

Díky

Anonymní řekl(a)...

akorát mi tam Ron trochu připomíná chlapce z rychlých šípů...:))